Міністр закордонних справ України Леонід Кожара взяв участь у Четвертому засіданні міністрів закордонних справ держав-членів ЄС та країн «Східного партнерства» у Брюсселі, на якому предметом дискусії був зміст майбутньої спільної декларації Вільнюського саміту «Східного партнерства». Про це повідомляє департамент інформаційної політики Міністерства закордонних справ.

Основною метою зустрічі міністрів була підготовка до Саміту «Східного партнерства», запланованого на 28-29 листопада ц.р. у Вільнюсі. У ході заходу відбувся обмін думками щодо очікуваних результатів саміту, а також кроків, необхідних для забезпечення максимального успіху цього заходу.

Зустріч відбулася під головуванням представника ЄС у закордонних справах і політики безпеки, віце-президента Європейської комісії Кетрін Ештон і за участю Комісара ЄС з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле. Делегацію України очолив міністр закордонних справ України Леонід Кожара.

У ході засідання Леонід Кожара зазначив, що безумовним пріоритетом України залишається підписання на Вільнюському саміті Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також досягнення прогресу у безвізовому діалозі. Міністр поінформував про кроки, які здійснює Україна на виконання домовленостей Шістнадцятого Саміту Україна-ЄС, і відзначив готовність української сторони продовжити активну взаємодію з усіх питань порядку денного двосторонніх відносин.

На переконання України, Третій саміт «Східного партнерства» у Вільнюсі має стати важливим етапом у процесі європейської трансформації та модернізації країн-учасниць «Східного партнерства», в основі яких лежатимуть угоди про асоціацію. Особливу увагу учасники зустрічі приділили обговоренню пріоритетів розвитку ініціативи на середньострокову перспективу.

Учасники зустрічі погодилися, що підготовка до Вільнюському саміту повинна відбуватися з дотриманням принципу «спільної власності», що передбачає врахування інтересів усіх сторін.

Нагадаємо, саміт Східного партнерства відбудеться 28-29 листопада цього року у Вільнюсі. На цьому саміті Україна і Євросоюз можуть підписати Угоду про асоціацію за умови виконання офіційним Києвом трьох умов: реформування виборчого законодавства, вирішення проблеми вибіркового правосуддя і продовження реформ у рамках виконання Порядку денного асоціації.

15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС про підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна працює над виконанням критеріїв Європейського Союзу для підписання Угоди про асоціацію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

354