Інспектори МАГАТЕ у реакторному відділенні енергоблоків №1,2 Рівненської АЕС виконали чергову перевірку наявного ядерного палива і провели обслуговування встановлених відеосистем спостереження та електронних пломб агентства. Інспекція пройшла без зауважень і у визначені терміни, повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

«Інспекції проводяться з метою перевірки дотримання Україною Угоди про нерозповсюдження ядерної зброї, підписаної Україною і МАГАТЕ у 1995 році. З цього часу для перевірки виконання Україною своїх зобов'язань РАЕС, як і будь-яку атомну станцію, періодично відвідують представники МАГАТЕ», - йдеться у повідомленні.

У ході інспекцій МАГАТЕ проводиться перевірка того, що ядерний матеріал не використовується у немирних цілях.

До функцій інспекторів відноситься перевірка наявності задекларованої кількості ядерних матеріалів після кожного їхньої зміни з моменту попередньої інспекції: перевантаження активної зони реактора, отримання свіжого палива, відправлення відпрацьованого ядерного палива. Зазвичай інспекції атомних станцій проводяться наприкінці планово-попереджувального ремонту енергоблоку.

Для отримання безперервної інформації про переміщення ядерних матеріалів використовуються спеціальні засоби збереження - електронні та металеві пломби МАГАТЕ і відеосистеми спостереження. На енергоблоках №1,2 для спостереження за переміщенням ядерного палива встановлено 9 відеокамер, інформація з яких зберігається на електронних дисках і серверах.

«З травня 2012 року, завдяки високій оцінці МАГАТЕ виконання Україною Угоди про нерозповсюдження ядерної зброї, до держави застосовується спрощений режим перевірки, як і для більшості країн Європи», - зазначили у Міністерстві.

Рівненська атомна електростанція (РАЕС) розташована на північному заході області. На РАЕС експлуатуються чотири енергоблоки сумарною потужністю 2835 МВт: блок №1 (ВВЕР-440) потужністю 420 тис. кВт з 1980 року, блок №2 (ВВЕР-440) потужністю 415 тис. кВт з 1981 року, блок №3 (ВВЕР - 1000) потужністю 1 млн кВт з 1986 року, блок №4 (ВВЕР-1000) потужністю 1 млн кВт з 2004 року.

10 грудня 2010 Держатомрегулювання України дало дозвіл на продовження терміну експлуатації енергоблоків №1,2 РАЕС ще на 20 років: до 2030 і 2031 відповідно.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

230