Держава підвищила тарифи на пасажирські перевезення Укрзалізниці, проте у довгостроковій перспективі проблему їхньої збитковості потрібно вирішувати іншими методами. Про це пише тижневик «Дзеркало тижня» у статті «Тарифний план «Залізниця».

Як зазначено у матеріалі, вже у цьому місяці місця у купейних вагонах поїзда №146 Київ - Сімферополь стали дорожче на 14 грн, на львівський поїзд №13 та на маршруті Умань-Ясинувата - на 10 грн, а на квитки у плацкарт - на 5-7 грн. Другий етап зростання тарифів очікується у жовтні. Тарифи у внутрішньому сполученні на кожному із етапів зростуть на 10%, у міжнародному - на 5%. Підвищення не торкнеться швидкісних поїздів Інтерсіті+ і вагонів СВ.

«До сьогоднішнього дня залізничні перевезення пасажирів засновані на чистому людинолюбстві. Авіапереліт із Києва до Сімферополя коштує у шість разів дорожче, ніж поїздка у купе. А поїздка автобусом обійдеться вдвічі дорожче. 80% пасажирів приміських електричок - пільговики, і за проїзд не платять», - пише видання.

Тільки у першій половині 2013-го збитки від пасажирських перевезень склали близько 3,5 млрд грн. Видання зазначає, що збиткові поїзди (і навіть цілі напрямки, куди не ходить, інший транспорт) Укрзалізниця дотує завдяки вантажним перевезенням. Однак вантажна база перевезень зменшується - отже, зменшуються і можливості УЗ щодо перехресного фінансування.

У цій ситуації є два виходи: використовувати УЗ переважно для вантажних перевезень, як це відбувається у США, де залізниця на 95% використовується для перевезення вантажів. І другий шлях - субсидування із бюджету, як у Росії та у багатьох інших країнах світу, де збиткові пасажирські перевезення є соціальною послугою з боку держави. Але поки що Укрзалізниця розглядається не як субсидований об'єкт, а як великий платник до бюджету - навіть всупереч профільному закону «Про залізничний транспорт», який передбачає оновлення парку за державний рахунок.

Сьогодні українські ціни на залізничні квитки залишаються одними із найнижчих у Східній Європі, підкреслює «ДТ» і наводить оцінку експерта - президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка: «В Україні тарифи на проїзд у порівнянні з Росією значно нижчі. Якщо зіставити з Польщею, то у нас все майже безкоштовно, а з Німеччиною навіть і порівнювати не варто. Оскільки Укрзалізниця монополіст, та ще й державний, він не стільки піклується про економіку, скільки робить те, що йому сказали. У Німеччині ніколи поїзд не ходитиме, якщо це нерентабельний напрямок. У нас таких напрямків дуже багато. Скасувати їх Укрзалізниця не має права».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

139