Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко переконаний, що фіксація курсу на рівні 8,0 грн/дол позбавить Національний банк України від необхідності витрачати валюту із золотовалютних резервів для нейтралізації валютних спекуляцій.

«Законодавче закріплення курсу долара на рівні 8,0 грн не тільки не погіршить, а поліпшить ситуацію із золотовалютними резервами України. Нескінченні розмови про девальвацію гривні час від часу створюють на ринку валютний ажіотаж, і НБУ, щоб заспокоїти девальваційні очікування і стабілізувати ситуацію на валютному ринку, доводилося витрачати валюту із золотовалютних резервів», - говорить експерт.

У той же час, за його словами, якщо курс долара буде жорстко зафіксований на рівні 8 грн, то це зробить неможливими провокації валютних спекулянтів. Внаслідок цього, на його думку, у НБУ не буде необхідності витрачати валюту із золотовалютних резервів, щоб стабілізувати ситуацію на валютному ринку.

«Навпаки, стабільний курс долара буде стимулювати і бізнес, і населення більше і більше валюти міняти на гривню, тому що не буде головною приманки «очікуваного доходу за рахунок зростання курсу долара». В результаті надлишки валюти НБУ зможе скуповувати для формування золотовалютних резервів», - додав Охріменко.

Фінансист переконаний, чим швидше буде введений на законодавчому рівні фіксований курс долара, тим швидше Україна позбавиться від валютних спекулянтів, і її золотовалютні резерви будуть рости без допомоги з боку МВФ .

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

136