В Україні посилено контроль за безпекою дитячих іграшок. Як повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку України, Кабінет Міністрів України затвердив відповідний Технічний регламент, що містить вимоги до якості продукції.

Як наголошується в повідомленні, це було обумовлено необхідністю приведення Технічного регламенту безпеки іграшок відповідно до директиви Європейського парламенту і Ради.

Таким чином, держава страхує свій внутрішній ринок від неякісної продукції, а відповідно, і захищає українського споживача. Технічний регламент - аналог європейських директив, якими встановлюються обов'язкові вимоги до якості продукту. Нова редакція дає можливість використовувати в Україні європейський досвід сучасного технічного регулювання якості продукції в частині оформлення, змісту, форми, міри. Зокрема, в документі максимально конкретизовані фізичні, хімічні, пожежні та гігієнічні вимоги до іграшок, крім того, передбачений план заходів із застосування Технічного регламенту, терміни і відповідальні за їх виконання.

Нагадаємо, що технічні регламенти - сучасна процедура підтвердження оцінки відповідності, яка прийшла на заміну сертифікації, що застосовувалася в Україні до вирішення по адаптації до європейського законодавства.

Сучасна оцінка відповідності стає більш декларативною, повинна посилити відповідальність виробника, який запускає продукцію в обіг і зменшує адміністративне навантаження на процеси, пов'язані з введенням. Нова редакція технічного регламенту сприятиме усуненню технічних бар'єрів у торгівлі, полегшення співпраці між органами ринкового нагляду в рамках системи обміну інформацією про небезпечну продукцію і запобігання появи небезпечних іграшок на ринку України.

Як підкреслюють в міністерстві, новий технічний регламент гарантує українським дітям такий же захист, як і у європейських дітей. Таким чином, держава підтвердила свою соціальну відповідальність перед громадянами та зобов'язало дотримуватися вимог та виробників і постачальників.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров висловив сподівання, що найближчим часом на вітчизняному ринку залишаться тільки якісні іграшки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

248