Україна наполягає на правомірності прийняття рішення про обмеження імпорту автомобілів, однак готова провести консультації про можливі компенсації з Росією та іншими країнами, яких зачепило це рішення, повідомляє Мінекономрозвитку в п'ятницю за підсумками засідання Ради з торгівлі товарами Світової організації торгівлі (СОТ), яке пройшло 11 липня.

«У зв'язку з повідомленням Росії про намір призупинити кілька поступок, делегацією України було підкреслене прагнення знайти взаємну домовленість з Росією та іншими зацікавленими країнами-членами, яка передбачатиме компенсацію з найменш негативним впливом на міжнародну торгівлю», - йдеться у публікації МЕРТ.

Відомство вказує, що на засіданні Японія заявила про непрозорість і необґрунтованість прийнятих Києвом спеціальних захисних заходів, а кількома днями раніше Росія заявила про намір ввести відповідні мита на імпорт українських шоколаду, флоат-скла і вугілля. У відповідь українська делегація підкреслила, що рішення про спецмита було результатом ретельного і об'єктивного розслідування, яке встановило серйозну шкоду для вітчизняних автовиробників у зв'язку зі значним збільшенням імпорту автомобілів, передає «Інтерфакс-Україна».

«Згідно з положеннями Угоди СОТ про захисні заходи, у разі виникнення такої загрози і враховуючи результати розслідування, країнам-членам дозволяється вводити тимчасові захисні заходи на прозорій і недискримінаційній основі, як це зробила Україна», - зазначає МЕРТ.

Київ також стверджує, що, відповідно до вимог відповідних правил СОТ, прагнучи підтримувати істотно еквівалентний рівень поступок, конструктивно приваблювала до участі у змістовних консультаціях зацікавлених країн-членів. Україна заявила, що готова продовжити ці консультації для того, щоб знайти спільне рішення з цього питання, враховуючи при цьому право країни вдаватися до заходів, які допускаються правилами СОТ у разі виникнення загрози серйозного збитку в результаті значного збільшення імпорту.

На засіданні ради її члени також обговорювали запити ЄС і США з приводу введення імпортної квоти на коксівне вугілля та заборону імпорту коксу. Делегація України повідомила про введення постановою від 3 липня квоти на імпорт коксу в 210 тис. тонн.

Крім того рада знову обговорила наміри України щодо перегляду тарифних зобов'язань відповідно до статті XXVIII ГАТТ1994 у зв'язку із заявами Асоціації держав Південно-Східної Азії (ASEAN), Австралії, Канади, Чилі, Єгипту, ЄС, Гватемали, Гонконгу, Ісландії, Ізраїлю, Японії, Кореї, Мексики, Нової Зеландії, Норвегії, Туреччини та США, в яких вони відзначали непрозорість і нелегітимність такого кроку.

У свою чергу, представник України підкреслив, що зазначена стаття є чинною нормою СОТ, тому будь-яка країна-член цієї організації має право застосовувати її, якщо визнає за необхідне з міркувань торгової політики. Київ також підкреслив, що має намір «модифікувати, а не підвищувати» тарифні зобов'язання, роблячи це прозоро.

«Підсумовуючи, делегація України висловила тверду впевненість щодо можливості системи СОТ задовольняти індивідуальні потреби країн», - зазначає МЕРТ.

Як повідомляв ForUm, після введення Києвом у квітні цього року спеціальних мит на імпорт легкових автомобілів Росія 9 липня у рамках механізмів СОТ повідомила про плани введення відповідних мит на імпорт з України шоколаду і шоколадних виробів (EUR0, 1 за кг), флоат-скла ( 15%) і вугілля (54%). Москва оцінила збиток від введених мит на імпорт автомобілів в $36,12 млн щорічно. Відповідні мита на шоколад і шоколадні вироби повинні принести їй $13,4 млн., флоат-скла - $3,08 млн, вугілля - $19,49 млн.

Урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький заявив, що Росія не обговорювала з Україною питання про можливість введення заходів у відповідь на дію спеціальних мит на імпорт автомобілів, таким чином, заява РФ про можливість введення спецмита на імпорт з України шоколаду, скла та вугілля є елементом тиску.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

334