Міністр Кабінету Міністрів Олена Лукаш вважає, що консенсус з проведення повторних виборів в одномандатних округах може бути досягнутий, коли опозиція визначиться з датою і правилами їх проведення. Про це Лукаш сказала сьогодні на конференції з питань реформи виборчого законодавства.

«Коли опозиція визначиться і з правилами, і з датою, я думаю, консенсус буде знайдений. Влада підтримає будь-який консенсус у парламенті з цього приводу, тому що вибори повинні бути проведені», - сказала Лукаш.

Вона зазначила, що 13 травня уряд подав до Верховної Ради законопроект про проведення повторних виборів народних депутатів у деяких одномандатних округах, проте опозиція блокує його прийняття, повідомляє «УНІАН».

При цьому Лукаш процитувала слова Президента Віктора Януковича, який, за її словами, сказав: «Я підпишу зміни до виборчого закону, які знайдуть консенсус у парламенті. Я підпишу виборчий закон, який врегулює проведення виборів у мажоритарних округах».

Крім того, Лукаш вважає, що Венеціанська комісія позитивно оцінила спроби Міністерства юстиції удосконалити законодавство про вибори з урахуванням побажань ОБСЄ, але назвала такі спроби недостатніми.

«Тому говорити, що робота влади і бездіяльність опозиції стали підставою для критики, я б не стала», - сказала Лукаш.

За її словами, рекомендації Венеціанської комісії можна розділити на кілька груп. Зокрема, мова йде про організаційно-технічні зміни. «Я не бачу проблем для їх імплементації. Впевнена, що найближчим часом, принаймні така воля Президента й уряду, ці зміни будуть імплементовані в новий законопроект, який негайно буде направлений до Венеціанської комісії», - сказала Лукаш.

Як раніше повідомляв ForUm, сьогодні парламент планує розглянути закон про вибори народних депутатів у проблемних округах.

Нагадаємо, уряд розробив нормативну базу для проведення повторних виборів до Верховної Ради України в одномандатних округах, в яких на попередніх виборах було неможливо встановити результати.

5 листопада 2012 р. Центральна виборча комісія визнала неможливим встановлення достовірних результатів голосування в мажоритарних округах № № 94, 132, 194, 197, 223.

6 листопада Рада рекомендувала ЦВК призначити повторні вибори депутатів Ради в цих округах.

23 квітня Конституційний суд України відмовив у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним поданням 54 народних депутатів України про перевибори у п'яти «проблемних округах».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

172