Українська сторона вітає розширення кола учасників Договору про зону вільної торгівлі з країнами СНД. Про це заявив міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов у ході зустрічі з першим заступником міністра зовнішніх економічних зв'язків, інвестицій і торгівлі Республіки Узбекистан Акмалем Камаловим.

«У нас не буде ніяких зволікань. Після отримання офіційних документів від Виконкому СНД, Мінекономрозвитку України відразу почне роботу з проведення внутрішньодержавних процедур щодо набуття чинності Протоколу про застосування Договору про зону вільної торгівлі. Упевнений, що Верховна Рада прийме досить швидко, тому що мова йде про поліпшення товарообігу, що позитивно вплине на нашу економіку», - зазначив міністр.

У свою чергу Камалов подякував Прасолову за підтримку під час переговорів і висловив надію, що цей документ допоможе вивести співробітництво України та Узбекистану на якісно новий рівень.

«Ми вважаємо Україну одним з найважливіших своїх партнерів не тільки в СНД, але і в світі. Нас цікавить розширення структури товарообігу, оскільки зараз він досить вузький, а можливості дуже великі, адже Узбекистан останнім часом демонструє за оцінкою міжнародних експертів економіку країни, яка стабільно розвивається (зростання ВВП більше 8%). Дуже багато напрямів, над якими ми могли б працювати - текстиль, плодово-овочева продукція, хімічна промисловість, транспорт (у 8 разів торік збільшили наші транзитні перевезення через порт Іллічівськ). Потрібно збільшувати обсяги і розширювати співробітництво», - сказав Камалов.

Серед торгових партнерів України за 2012 рік Узбекистан посів 7 місце серед країн СНД. Зовнішньоторговельний оборот товарами та послугами склав 582,4 млн доларів США. Експорт досяг 464,84 млн доларів і збільшився порівняно з 2011 роком на 92,33 млн доларів або на 24,8%. Імпорт з Узбекистану в Україну склав 117,56 млн доларів. Позитивне для України сальдо склало 347,28 млн доларів.

Узбекистан приєднався до Договору про зону вільної торгівлі з країнами СНД 31 травня нинішнього року, коли був підписаний відповідний Протокол. Документ підлягає ратифікації, і ця процедура розпочнеться, як тільки Україна отримає від Виконкому СНД завірену копію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

195