У пілотних регіонах з реалізації медичної реформи створено 170 центрів первинної медико-санітарної допомоги та збільшено кількість амбулаторій. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на брифінгу заявила перший заступник глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова.

«Ставилося завдання: розширити мережу - побудувати юридично незалежні центри медико-санітарної допомоги. Розвиток цієї мережі є базовим як для пілотних, так і непілотних регіонів. Організаційне створення центрів первинної медико-санітарної допомоги «у пілотів» вже закінчується. На сьогоднішній день їх близько 170», - сказала вона.

Чиновник також підкреслила, що в процесі формування незалежної юридичної особи відбулося істотне збільшення кількості амбулаторій. «У першу чергу, за рахунок їх появи в селі. Збільшення істотне - плюс 57%», - поінформувала Акімова.

За її словами, в більшості з них пройшли планові та позапланові ремонти, створені нормальні умови роботи, закуплено необхідне обладнання.

«Якщо раніше необхідне обладнання в цілому по мережі в цих регіонах складало 20% від потреб, то зараз ця середня цифра коливається на рівні 70%, а за окремими пунктами від 60 до 70%», - зазначила представник АП.

Що стосується непілотних регіонів, то, за її словами, в системі реалізації цього завдання є як свої лідери, так і аутсайдери.

«Непілотні регіони, на відміну від пілотних, не отримували додаткових фінансових вливань. За частиною реалізації завдання розвитку мережі, приємно виділяються за швидкістю перетворення Полтавська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Київська області та АР Крим», - підкреслила вона.

Серед аутсайдерів Акімова виділила Івано-Франківську, Львівську, частково Харківську та Чернігівську області і підкреслила, що багато залежить від керівництва на місцях.

«Там, де місцева влада розуміє зміст реформи, разом з медиками та представниками МОЗ йде вперед, там ці перетворення вже дають конкретні результати», - підсумувала Акімова.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

219