Створення зони вільної торгівлі з Європейським союзом поліпшить конкурентоспроможність українських виробників, а також зробить позитивний вплив на формування українського внутрішнього ринку завдяки підвищенню вимог і стандартів. Ці зміни відчує не лише бізнес, а й пересічні українці. Про це заявив Валерій П'ятницький, урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції.

«Найбільшою частиною Угоди про асоціацію з ЄС є положення про створення зони вільної торгівлі. ЄС - один з найбільших ринків: 27 держав, більше 500 млн. населення з рівнем ВВП на душу населення 25,1 тис. євро. Крім того, ЄС має високі стандарти і строгі вимоги до якості продукції. Очікувані вигоди можна умовно розділити на два види: для бізнесу і для населення України. Підписуючи угоду, Україна в першу чергу очікує отримати доступ на ринок ЄС за допомогою зниження ввізних мит і гармонізації вимог до якості продукції. Враховуючи високий рівень захисту ринку, для експортерів це означатиме підвищення конкурентоспроможності їхньої продукції не тільки на ринку ЄС, але і на ринках третіх країн», - сказав П'ятницький.

Він зазначив, що враховуючи перспективу імплементації законодавства ЄС, очікуються також і позитивні зміни на внутрішньому ринку України, які безпосередньо зможуть відчути на собі пересічні громадяни. Це стосується, наприклад, розширення асортименту товарів, зниження цін на імпортну і вітчизняну продукцію, підвищення якості товарів, в першу чергу продуктів харчування.

«Україна – цікавий ринок, що розвивається, з великим потенціалом не тільки споживання, але і виробництва. На сьогодні ЄС є найбільшим інвестором в нашій економіці. Угода про асоціацію передбачає гармонізацію законодавства України та ЄС, а також стандартів у таких сферах як оподаткування, управління фінансами, бухоблік. Це набагато спростить для європейських інвесторів створення і ведення бізнесу в Україні, зробить сприятливим бізнес-клімат і приверне ще більше інвестицій в нашу країну», - упевнений П'ятницький.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

258