Україна планує завершити більшу частину зобов'язань для підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом до засідання Ради з питань співробітництва Україна-ЄС, яке відбудеться у червні, заявив міністр закордонних справ України Леонід Кожара.

«Зараз картина виглядає досить позитивною. Український уряд здійснює програму заходів, спрямованих на виконання нашого «домашнього завдання», і повідомляє стороні ЄС про вжиті кроки. 15 травня п.р. Колегія Єврокомісії прийняла рішення про завершення чергового етапу підготовки до підписання Угоди про асоціацію та рекомендувала державам-членам підписати її. Наступний етап - засідання Ради співробітництва Україна-ЄС у червні п.р., до якого ми плануємо завершити більшу частину наших завдань», - зазначив Кожара в інтерв'ю «Укрінформу».

Глава українського зовнішньополітичного відомства висловив впевненість, що виконання Україною необхідних для асоціації завдань повністю відкриє можливості для прийняття відповідних політичних рішень.

«Ми налаштовані оптимістично, оскільки, впевнений, до саміту Україна продемонструє значний прогрес у здійсненні відповідних реформ», - підкреслив Кожара.

Він також нагадав, що українська сторона не має жодного плану «Б» щодо Угоди про асоціацію, адже низка політичних подій у 2014-2015 рр.. (вибори до Європарламенту, переформатування Єврокомісії, вибори Президента України) не дозволяють відкладати питання підписання Угоди про асоціацію на пізніший термін.

«Стратегічним пріоритетом для нас залишається європейська інтеграція. Україна твердо налаштована виконати рішення 16-го саміту Україна-ЄС від 25 лютого п.р. і Ради ЄС із закордонних справ, викладені в її висновках від 10 грудня 2012 року, з метою забезпечення підписання Угоди про асоціацію з ЄС на Вільнюському саміті Східного партнерства у листопаді п.р.», - зазначив він.

За його словами, найбільша увага Брюсселя прикута до реформ виборчого законодавства та судової системи. У той же час це довгострокові завдання, які з об'єктивних причин не можуть бути виконані миттєво. «Разом з тим вже сьогодні прогрес у цих сферах більш ніж відчутний. Ми сподіваємося на адекватне сприйняття реалій з боку наших партнерів у ЄС», - сказав міністр.

Нагадаємо, Україна і ЄС почали переговори щодо Угоди про асоціацію у 2007 році і завершили їх у грудні 2011 року. 30 березня 2012 р. Угода була парафована сторонами.

У прийнятих висновках Ради ЄС з питань зовнішньої політики кажуть, що підписання Угоди про асоціацію може відбутися до листопада 2013 року, якщо українська влада продемонструє відчутний прогрес у вирішенні визначених Європейським союзом проблем.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

227