Урядовий уповноважений України з питань співробітництва з Росією, СНД та ЄврАзЕС Валерій Мунтіян констатує, що Україна у жодному разі не повинна втратити ні ринок Європейського союзу, ні Митного союзу.

«Для України у жодному разі не можна ставити так питання, щоб було протистояння, тому що для України важливий ринок як країн Митного Союзу, так і Європейського союзу. Чому нам важливий ринок ЄС? Тому що цей ринок займає 29,6% товарообігу. Це дуже ємний ринок і він має тенденцію до розвитку. ЄС - це об'єднання, яке посідає перше місце по валовому внутрішньому продукту. У нього найбільше платоспроможне населення - 503 млн. Це наш сусід, тобто мінімальні транспортні та інші витрати», - зазначив він.

Разом з тим, за його словами, ринок країн МС також вигідний, оскільки за обсягом товарообігу він становить - 38%. Зокрема, Мунтіян уточнює, що у 2011 році він склав 65,6 млрд доларів, у 2012 році - 63 млрд доларів.

«Чи є у нас інші ринки, які можуть компенсувати або замінити такі обсяги? Адже це робочі місця, надходження до бюджету. Тому дуже строго потрібно підходити до цього питання. У жодному разі не можна втратити ні один, ні інший. Потрібно робити таку модель, яка гармонує, доповнює, як у лікарській практиці кажуть - «не нашкодь», а навпаки - створюються механізми та інструменти, які збільшують і забезпечують зростання цих ринків», - підсумував чиновник.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

246