Україна знаходиться на останніх місцях за станом здоров'я серед пострадянських країн. Про це сьогодні під час парламентських слухань на тему «Сучасний стан, шляхи та перспективи реформи у сфері охорони здоров'я України» заявила глава Комітету ВР з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва.

«У рейтингу стану здоров'я громадян країн світу, проведеному агентством Блумберг, Україна посіла 99-е місце зі 145 країн. Нас обійшли практично всі країни пострадянського простору - Грузія, Вірменія, Литва, Узбекистан, Білорусь, Росія. Після нас тільки Киргизстан, Туркменітастан, Казахстан і країни Африки. І причина такої ситуації - у багаторічній бездіяльності, політичній боротьбі і порожніх дискусіях», - заявила Бахтєєва.

За її словами, за показниками здоров'я наша країна – у кінці світового рейтингу.

Вона зазначила, що за останні 15 років Україна втратила 7 млн ​​громадян, повідомляє «Укрінформ».

«Ці людські втрати можна порівняти з населенням таких країн, як Данія, Грузія, Фінляндія, Норвегія», - констатувала голова парламентського комітету.

Бахтєєва також акцентувала увагу на тому, що тривалість життя українців на 10-12 років менша, ніж у жителів європейських країн, хоча у 1960 році наша країна за цим показником посідала сьоме місце в світі, а «сьогодні ми на 150-му».

Серед причин демографічної кризи Бахтєєва назвала складну екологічну і технологічну ситуацію в багатьох регіонах України, вплив наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і нездоровий спосіб життя частини населення.

«Без впровадження нових принципів управління та фінансування охорони здоров'я, без модернізації та належного кадрового забезпечення її установ, без забезпечення ранньої діагностики, профілактики і диспансеризації ми не зможемо подолати глибоку демографічну кризу», - зазначила Бахтєєва.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

286