Білорусь виступає за поглиблення інтеграції в усіх напрямах в майбутньому Євразійському економічному союзі (ЄЕС), який планується створити з 1 січня 2015 року.

Про це президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив на зустрічі з керівниками делегацій-учасників засідання Ради глав урядів СНД, передає кореспондент ForUm`у.

За словами політика, цей Союз прийде на зміну формату Єдиного економічного простору, ЄЕП. «Нам потрібно підготувати договір про ЄЕС. Повинен сказати, що дуже багато питань і перешкод було напередодні цієї наради про те, як і чим наповнювати цей договір. Все-таки є певні побоювання сторін і щодо глибини економічного співробітництва, і щодо його ціни. Є побоювання країн і за політичну незалежність.

Що стосується білоруської сторони, я відверто сказав: нас це особливо не напружує ні в політичному відношенні, ні у військово-політичному, ні в дипломатичному, оскільки ми це вже пройшли в рамках Союзу Білорусі та Росії. Це сьогодні найбільш просунута організація, і ми там нічого не втратили», - зазначив глава Білорусі.

Він додав, що недавня зустріч глав держав СНД в Астані стала свого роду рубіжним моментом і проходила в дуже гострому ключі, але була результативною. «На ній обговорювалося договір про майбутній союз. Ми зараз зупинилися на рівні ЄЕП... Глава уряду РФ Дмитро Анатолійович Медведєв добре це знає, оскільки сам активно залучений у цей процес. Ми часто відзначаємо у вузькому колі, що без його волі було б неможливе створення такого тісного економічного об'єднання», - сказав Лукашенко.

Він додав, що заслуга СНД у тому, що з його надр визріли такі інтеграційні об'єднання, як Союз Білорусі та Росії, Митний союз, Єдиний економічний простір, військово-політичний блок ОДКБ.

«Частково це було пов'язано з незадоволеністю окремих держав темпами інтеграції, які розгорталися у Співдружності», - резюмував білоруський президент.

Як раніше повідомляв ForUm, Україна запрошена спостерігачем в Євразійський економічний союз.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

317