Міністр закордонних справ Литовської Республіки Лінас Лінкявічюс вважає, що Україна виконує план з лібералізації візового режиму з країнами Європейського Союзу. Про це він заявив у ході урочистого відкриття візового центру посольства Литовської Республіки у Києві, повідомляє кореспондент ForUm'у.

«Ви на хорошому шляху, ви виконуєте план з лібералізації візового режиму. Перший етап можна завершити за цим планом до Вільнюського саміту в листопаді і перейти до другого етапу, до більш складних моментів. Прогрес може бути, але він не зобов'язаний бути. Це залежить від ваших зусиль», - сказав він.

За словами Лінкявічюса, складно сказати, скільки років знадобиться Україні для скасування візового режиму з ЄС.

«Однак ми будемо розмовляти з МЗС про те, що ця робота могла б йти набагато швидше», - зазначив він.

Коментуючи можливість вступу України до Митного союзу, міністр заявив, що, швидше за все, Україні в такому разі не можна буде підписати угоду про ЗВТ з ЄС.

«Я не кажу, що потрібно обрізати зв'язку. Але потрібно вибирати між організаціями, вибирати напрями. У ЄС інші правила, інші вимоги, інші тарифи... Є моменти, коли потрібно вибирати. Хочеться бути і там, і там, але іноді не виходить», - резюмував він.

Нагадаємо, Україна і ЄС узгодили План дій щодо лібералізації візового режиму наприкінці 2011 року. План передбачає два етапи: на першому - прийняття законодавчих змін, а на другому - їхня реалізація.

Угода з Євросоюзом про спрощений порядок видачі віз для громадян України набуде чинності 1 липня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

330