Країни Митного союзу не ставили перед Україною жодних умов для підписання меморандуму з Євразійською економічною комісією (ЄЕК), що дозволяє нашій країні брати участь у роботі органів МС. Про це, як передає кореспондент ForUm'у із Мінська, на прес-конференції заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров.

За словами прем'єра, ніяких умов ніхто не висував, у тому числі і Росія. «Завдяки меморандуму Україна отримує можливість на запрошення головуючої сторони брати участь у засіданнях органів МС, а згодом і Євразійського економічного союзу. Ця можливість нічим не відрізняється від статусу «спостерігача» при МС », - сказав чиновник.

Він також додав, що участь представника України у роботі органів МС дозволить відстежувати прийняті документи, а також на рівні керівництва держав обговорювати питання торговельно-економічних відносин. «Зараз ми постфактум дізнаємося про прийняті всередині МС документи і змушені згодом вести складні переговори, якщо ці документи порушують наші економічні інтереси. Ці переговори йдуть з кожною країною окремо, і не завжди є можливість їх оперативно коректувати», - поскаржився глава Кабміну.

Він також повідомив, що кандидатура представника України, який буде брати участь роботі органів МС, ще не визначена. «Будуть розглядатися кваліфіковані кандидатури, які є експертами в області економічно-торговельних відносин у рамках СНД. Ті ж, хто заперечує важливість співпраці з МС, це профани. Для нас відносини з Митним союзом не просто надзвичайно важливі, а життєво важливі. Це 40% нашого товарообігу, і коли хтось починає розмірковувати про те, що така форма співпраці - або будь-яка інша - для України нецікава, то я б назвав таку людину абсолютно безвідповідальним політиком стосовно насамперед до свого власного народу, до своєї країни. Це говорить про заангажованість такого політика, безвідповідальність та відсутність елементарного професіоналізму. Я не буду прізвища називати, але ви легко зможете самі ці прізвища вирахувати», - акцентував Азаров.

Як раніше повідомляв ForUm, сьогодні, 31 травня, прем'єр-міністр Микола Азаров відбув з робочим візитом до Мінська для участі у засіданні Ради глав урядів СНД.

29 травня Президент України Віктор Янукович заявив, що меморандум про участь України у роботі Митного союзу буде підписаний у Мінську 31 травня, під час засідання Ради глав урядів СНД.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

425