На Раді глав урядів країн СНД планується затвердити 11 спільних пілотних інноваційних проектів. Про це перший заступник голови Виконкому, виконавчий секретар СНД Володимир Гаркун заявив на брифінгу, передає кореспондент ForUm`у з Мінська.

За словами чиновника, на зустрічі обговорюватиметься хід реалізації міждержавної програми інноваційного розвитку, яка почала діяти з 2012 року. «На її основі і сформовано перелік пілотних міждержавних інноваційних проектів. Вони охоплюють різні сфери роботи і спрямовані на розвиток IT-технологій, нанотехнологій, виробничого сектора, авіаційних, космічних і транспортних систем. Також проекти стосуються питань безпеки, енергоефективності, раціонального природокористування, медицини», - зазначив фахівець.

Він також додав, що на з'їзді буде обговорюватися проект угоди про координацію міждержавних відносин у галузі використання атомної енергії в мирних цілях. «Це масштабне питання, і для його вирішення ми повинні об'єднати зусилля всієї Співдружності», - сказав Гаркун.

Традиційно на заході розглядаються і питання гуманітарної тематики, уточнив він. «Передбачається обговорити угоду про співпрацю в екологічній сфері, що логічно саме у 2013 році, який оголошено Роком екологічної культури та охорони навколишнього середовища в СНД. Даний факт вже змусив країни-учасниці задуматися про необхідність створення ради з екології в рамках Виконкому Співдружності», - повідомив чиновник.

Учасники наради також розглянуть низку інших гуманітарних проектів, зокрема, про взаємне визнання документів про вищу і незакінчену вищу освіту. «Так, у недалекому майбутньому планується провести з'їзд вчителів російської мови СНД. Готується і план заходів з розвитку фізичної культури на 2013-15 рр.. У цілому порядок денний Ради глав урядів складається з 19 пунктів, які включають понад 30 питань, головними є питання фінансово-економічного блоку. Серед іншого передбачається підписати Протокол про застосування Договору про зону вільної торгівлі (ЗВТ) СНД від 18 жовтня 2011 року між його сторонами і Узбекистаном. Це означатиме розширення правового простору ЗВТ за рахунок даної країни на основі норм і правил ВТО», - повідомив Гаркун.

Як раніше повідомляв ForUm, сьогодні, 31 травня прем'єр-міністр Микола Азаров відбув з робочим візитом до Мінська для участі у засіданні Ради глав урядів СНД.

29 травня Президент України Віктор Янукович заявив, що меморандум про участь України в роботі Митного союзу буде підписаний у Мінську 31 травня під час засідання Ради глав урядів СНД.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

313