Після збору врожаю пропозиція цукру на ринку становитиме 2,4 мільйона тонн. А це приблизно на 400 тисяч перевищує попит усередині країни. Що стосується гречаної крупи, то очікується, що її пропозиція на ринку досягне 274 тисяч тонн, що більш ніж на 60 тис. тонн перевищує внутрішнє споживання. Тому виробникам цієї продукції необхідно посилити пошук зовнішніх ринків збуту. Про це повідомив аналітик аграрних ринків Руслан Швець.

«До закінчення поточного маркетингового року залишки цукру в Україні складуть близько 1 мільйона тонн. При цьому внутрішнє споживання - 1,8 мільйона тонн. А площі, засіяні цукровим буряком, дозволять одержати врожай в середньому 1,3 мільйона тонн. Тому пропозиція цукру на ринку становитиме близько 2,4 мільйона тонн. Тобто ми бачимо, що отримаємо ще приблизно 400 тис. тонн цукру запасу», - зазначив він.

Також експерт додав, що подібна ситуація очікується і з гречкою. Зокрема, він повідомив, що, за прогнозами, пропозиція на ринку гречки в цьому році складе 274 тис. тонн. У той час як внутрішня потреба в споживанні цієї крупи становить 210 тисяч тонн. Отже, в запасі залишиться ще понад 60 тисяч тонн гречки.

«Тому споживачам нема про що хвилюватися. Думати потрібно про те, як створити максимально комфортні умови для аграріїв, щоб вони могли цей продукт реалізувати. Потрібно шукати нові ринки збуту», - підкреслив експерт.

Нагадаємо, міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк неодноразово зазначав, що Міністерство також працює над пошуком нових зовнішніх ринків збуту готової продукції вітчизняного АПК, зокрема, цукру і гречки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

152