Палата громад парламенту Великобританії схвалила закон про легалізацію одностатевих шлюбів в Англії та Уельсі.

Законопроект підтримали 366 депутатів, 161 людина проголосувала проти. Більшість тих, хто виступив проти, склали консерватори (133 особи), при тому, що значна частина «торі» підтримала закон, у тому числі і керівництво партії. На підтримку проекту виступили також лідер лейбористів Ед Мілібенд і глава Ліберально-демократичної партії Нік Клегг. Одним із головних ініціаторів просування законопроекту виступив британський прем'єр Девід Кемерон.

У ході розгляду закону у Палаті громад до будівлі парламенту намагалася прорватися якась жінка на автомобілі, повідомляє Sky News. Вона була зупинена блокуючими рампами біля воріт, після чого затримана охороною.

Наступним етапом на шляху до остаточного прийняття закону стане розгляд у Палаті лордів. Політологи чекають палких дискусій між членами верхньої палати, консервативна частина яких налаштована різко проти легалізації гей-шлюбів в Англії та Уельсі. Влада Шотландії планує розробити свій власний законопроект про гей-шлюби. Про плани Північної Ірландії на цей рахунок поки невідомо, пише «Lenta.ru».

Законопроект про легалізацію одностатевих шлюбів був підготовлений урядом Великобританії в 2012 році. Офіційно його представила у грудні 2012-го міністр культури Марія Міллер. Глава уряду Девід Кемерон тоді ж виступив з ініціативою підтримати процедуру освячення одностатевих шлюбів у церквах. Однак єдності у церковній спільноті з цього приводу поки немає - відповідно до законопроекту, Англіканська церква і протестантська церква в Уельсі не зможуть пропонувати вінчання одностатевим парам, поки не підуть на перегляд низки канонічних положень.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

218