Українцям з серцево-судинними захворюваннями катастрофічно не вистачає кардіовертерів-дефібриляторів, що імплантуються. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, йшлося на третій науково-практичній конференції «Інтервенційні та медикаментозні підходи до ведення хворих з порушеннями серцевого ритму».

Як повідомив президент Асоціації фахівців з невідкладної кардіології Олег Сичов, щороку в Україні імплантується близько 50 таких апаратів. «Це дуже мало. У Словаччині ж щороку близько 600. Ви можете порівняти населення України та Словаччини (5,4 млн. - Ред.) і побачите, наскільки у нас менше, ніж у наших сусідів, у них це питання вже вирішене», - зазначив він.

За словами фахівця, нерідко кардіовертер-дефібрилятор, що імплантується, є вторинною і надзвичайно важливою профілактикою для тих, хто вижив після зупинки серця, адже в таких випадках медикаментозна профілактика недостатня. Існуючий дефіцит пов'язаний з їхньою дорожнечею і обмеженістю державних дотацій.

«Більшість апаратів імплантуються за рахунок бюджету, але цього явно недостатньо. Поки не будуть виділятися гроші з боку держави, сама людина не буде в змозі купити апарат. Його вартість порівнянна з початковою ціною автомобіля, але це вирішує питання життя пацієнта», - повідомив Сичов.

За його словами, квоти щодо розподілу апаратів виділяються кожному регіону, але необхідна кількість кардіовертерів-дефібриляторів у 200, а то і в 300 разів перевищує цифру вже наявних. Перші в черзі на рятівний апарат - діти і люди, у яких вже була зупинка серця.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

187