Співробітники УБОЗ затримали групу псевдоміліціонерів, які підкидали студентам наркотики, а потім вимагали у них великі суми грошей як відкуп від кримінальної відповідальності.

Як повідомляє відділ зв'язків з громадськістю Управління МВС України у Донецькій області, зловмисники виготовили підроблені посвідчення співробітників органів внутрішніх справ.

У великих містах вони знаходили місця масового скупчення молоді або підходили до студентів молодших курсів, незаконно затримували їх, підкидаючи заборонені речовини.

Також псевдоміліціонери чекали студентів біля аптек, поки ті вийдуть з покупкою, заламували руки, обшукували і переконували хлопців, що ті придбали нарковмісні препарати, обіг яких в Україні обмежений.

Згідно з повідомленням, двоє із учасників злочинної групи раніше відбували покарання у місцях позбавлення волі за злочини, вчинені проти особистості.

Псевдоміліціонери чинили на «затриманих» психологічний тиск, погрожували великими неприємностями у вигляді постановки на облік у наркодиспансері, відрахуванням з вузу і навіть тюремним ув'язненням. «Повністю деморалізовані студенти готові були на все, щоб уникнути гіркої долі. Дзвонили родичам, підтверджували їм свою вину і просили допомоги. Зловмисники з'ясовували у заляканих потерпілих матеріальне становище сім'ї, вирішували, яку суму запросити як от купні, та озвучували свої вимоги стурбованим рідним. У той же день вони отримували гроші і приймалися за наступну жертву», - повідомили у міліції.

Щоб потерпілі не мали можливості звернутися до органів внутрішніх справ, зловмисники змушували їх давати письмові «свідчення», які залишали за собою як заставу. Псевдоміліціонери погрожували, що у будь-який момент можуть «дати справі хід».

Протягом місяця правоохоронці задокументували десять фактів протиправної діяльності. Залежно від соціального статусу сім'ї потерпілих суми, які вимагали лиходії, коливалися від однієї до десятків тисяч гривень.

За даним фактом порушено кримінальне провадження за ч.2 ст.186 (грабіж) і ч.2 ст.189 (вимагання) КК України. Суд обрав їм запобіжний захід у вигляді арешту.

Зараз проводяться слідчі дії щодо встановлення співучасників трійці та додаткових фактів їхньої злочинної діяльності.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

406