Європейський комісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер заявляє про повну законність реверсних поставок газу із Європейського Союзу в Україну.

В інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна», коментуючи звинувачення, висунуті «Газпромом» на адресу України про незаконність таких поставок, європейський комісар сказав: «З точки зору європейського законодавства ми можемо сказати, що в рамках ЄС і Енергетичного співтовариства газ може текти вільно. Ніщо не заважає державам-членам ЄС встановити фізичні двонаправлені потужності з країнами-нечленами ЄС і продавати газ за межами ЄС».

За словами Оттінгера, і віртуальні зворотні потоки абсолютно відповідають правилам ЄС і Енергетичного співтовариства. «Вони є одним із способів оптимізації поставок і торгівлі газу у рамках внутрішнього ринку ЄС (і Енергетичного співтовариства), і можуть реалізовуватися як свопи між різними покупцями», - пояснив він.

У цьому зв'язку європейський комісар навів як приклад те, як аналогічні поставки були реалізовані у Польщі на трубопроводі «Ямал-Європол».

Нагадаємо, глава «Газпрому» Олексій Міллер упевнений, що серйозні європейські компанії не будуть брати участі у сумнівних угодах щодо реверсних поставок газу в Україну.

28 березня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив про те, що Україна почала реверсні поставки газу з Європи через територію Угорщини.

30 березня Міллер заявив, що схеми, організовувані Україною щодо отримання газу в Європі, нагадують шахрайські.

Україна почала купувати газ у країнах Євросоюзу з листопада 2012 року, але реально закуплені з цього часу обсяги, які поставляються через Польщу, у порівнянні з потребами країни залишаються невеликими - близько 100 млн кубометрів у листопаді-січні.

Торік Україна спожила майже 49 млрд кубометрів газу, 33 млрд із яких купила у Росії, від якої домагається зниження ціни палива, вважаючи її завищеною.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

440