Генеральний прокурор України Віктор Пшонка пояснює, що рішення Європейського суду з прав людини не вимагає звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко, політичної мотивації Європейський суд не побачив.

«Євросуд визнав, що сам факт того, що Тимошенко була політичним діячем, не доводить її політичного переслідування, тобто суд вказав, що у справі Тимошенко відсутня будь-яка політика», - сказав генеральний прокурор в інтерв'ю телеканалу «Інтер».

Пшонка підкреслив: «Висновок і роз'яснення такі: це рішення Європейського суду не веде до звільнення Тимошенко, не вимагає її звільнення», - повідомляє «Інтерфакс-Україна».

За словами генпрокурора, те, що описувала Тимошенко про неналежні умови її утримання, про відеоспостереження, про відсутність медичної допомоги, не підтвердив Європейський суд. «Більше того, у цій частині суд виписав рішення, що порушень не було, коли суд розглядав і описував питання за скаргою Тимошенко в частині медичного обслуговування, то написав тезу про те, що Тимошенко отримувала і отримує медичну допомогу в більшому обсязі, ніж звичайна людина», - розповів генпрокурор.

Він роз'яснив, що після вивчення скарги, ЄСПЛ встановив порушення прав екс-прем'єра тільки у частині затримання та арешту, але це не стосується самого вироку.

«Весь процес з розгляду кримінальної справи щодо Тимошенко було розглянуто за нормами старого Кримінально-процесуального кодексу, сьогодні діє інший Кримінальний процесуальний кодекс, і в ньому прописані ті запобіжні заходи, яких раніше не було у старому КПК», - сказав генпрокурор.

За його словами, ті зауваження, які зробив Європейський суд, Україна активно усуває на законодавчому рівні.

Що стосується безпосередньо можливості звільнення Тимошенко після рішення ЄСПЛ, то, за словами Пшонки, питання звільнення і неправового вироку Європейський суд не розглядав. Також він повідомив, що на оскарження цього рішення Україна має 3 місяці. «Будемо вивчати, будуть ухвалені висновки, і яке буде рішення сторони, що звернулася до суду чи уряду України, - це буде вирішуватися надалі», - додав генпрокурор.

Як повідомляв ForUm, міністр юстиції України Олександр Лавринович вважає мінімальною можливість оскарження Україною рішення Європейського суду з прав людини за скаргою екс-прем'єра Юлія Тимошенко, оскільки єдине встановлене Євросудом порушення вже виправлене на законодавчому рівні з прийняттям нового Кримінального процесуального кодексу.

ЄСПЛ 30 квітня встановив порушення трьох пунктів ст.5 (право на свободу і безпеку), а також ст.18 (обмеження щодо прав) Конвенції з захисту прав і основних свобод людини у зв'язку з арештом Юлії Тимошенко у «газовій справі». Разом з тим, ЄСПЛ більшістю голосів встановив, що порушення щодо ст.3 (заборона на тортури) Конвенції не було.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

798