Одномоментна демілітаризація Служби безпеки України малоймовірна. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm'у, сказав заступник голови СБУ Володимир Породько.

«СБУ нормально розцінює практику функціонування державного органу у рамках цивільної структури. На сьогоднішній день у багатьох європейських країнах спеціальні служби працюють у рамках військової або змішаної структури. Ми також готові розглядати перспективу переходу в цивільну структуру», - сказав він.

У той же час заступник голови СБУ підкреслив, що мова про одномоментний перехід не йде.
«Це питання передбачає значне бюджетне навантаження, оскільки це пов'язано зі звільненням великої кількості людей з військової служби, оформленням їм вихідної допомоги і виплатою пенсійного забезпечення», - пояснив він.

Породько підкреслив, що даний процес повинен здійснюватися поступово і, ймовірно, шляхом переведення в цивільні структури підрозділів, які не займаються контррозвідкою та оперативно-розшуковою діяльністю.

Ще одна обставина, що перешкоджає одномоментному переходу, - військовослужбовець перебуває на службі постійно, а цивільний - має трудовий розпорядок дня, передбачений законодавством.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

431