Минулий рік став ключовим для вітчизняного тваринництва. Чи не вперше поголів'я худоби зросло, а надої молока істотно збільшилися. Цьому сприяла державна політика, зокрема виплата дотацій одноосібникам. Однак, крім нарощування показників, важливим питанням залишається якість молочної продукції. Для того щоб вона була високою, на підприємствах встановлюють системи контролю, селяни все частіше користуються доїльними апаратами, а також працює ветеринарна служба. Проте допомогти у підвищенні якості готові й інвестори, яких, у свою чергу, може залучати Європейський банк реконструкції та розвитку.

ЄБРР вже має позитивний досвід співпраці з компаніями, що виробляють молочну та сирну продукцію в Україні. Однак фінансова організація зацікавлена ​​у поглибленні співробітництва у молочній галузі, як це вже результативно відбувається в зерновому секторі. Так, перш за все, ЄБРР готовий сприяти залученню інвестицій для поліпшення якості вітчизняної молочної продукції.

«ЄБРР вже профінансував низку молочних і сирних компаній, але іноді вони стикаються з проблемою отримання високої якості молока. Тому, як ми це робили в зерновому секторі, так ми хотіли б налагодити діалог у молочному секторі, щоб допомогти залучити інвестиції», - підкреслив директор Департаменту аграрного бізнесу ЄБРР Жиль Меттеталь.

У свою чергу, міністр аграрної політики і продовольства Присяжнюк зазначив, що на сьогодні Україна продовжує нарощувати експорт молочної продукції та розширювати його географію.

«У 2012 році Україна експортувала 156,5 тисячі тонн молочної продукції, що становить 7,2% від загального обсягу виробництва молочних продуктів. Зокрема, експортувалися молоко, вершки, сири, молочна сироватка, морозиво. Разом зі зростанням обсягів експорту розширюється і його географія. Наприклад, на сьогоднішній день ми експортуємо молочну продукцію в Азербайджан, Молдову, Грузію, Туркменістан, Вірменію, Росію. Також ми починаємо поставки кисломолочної продукції в ОАЕ, Пакистан, М'янму та ін. І я задоволений відмітити, що споживач в інших країнах все більше звикає до української молочної продукції і бажає її купувати. А це - головне», - зазначив Присяжнюк.

Збільшити експорт можна за рахунок модернізації переробних підприємств, розширення великотоварного виробництва молока, а також підвищення товарності молока у дрібних виробників завдяки використанню доїльних апаратів та розвитку молочних кооперативів.

«Сьогодні ми здатні контролювати якість молока, яке виробляють одноосібники і реалізують на організованих продовольчих ринках. Проте якість буде вищою, якщо селяни вироблятимуть молоко організовано - в кооперативах», - підкреслив Присяжнюк.

Крім того, за словами глави відомства, майже на 500 вітчизняних підприємствах діють системи контролю якості та безпеки продукції, з них близько 20% заводів - з виробництва молочної продукції.

«Окрім фінансування та мотивування виробництва молока, необхідне технічне забезпечення для виробництва стандартизованої продукції. Ми покладаємо великі надії на підписання Угоди щодо ЗВТ з ЄС, що стимулюватиме експорт високоякісних молочних продуктів з України. А це, у свою чергу, забезпечить модернізацію виробництва і переробку високоякісних молочних продуктів на території України. І зараз наше завдання - дати якісну стандартизовану продукцію, а також розширити її лінійку», - зазначив Присяжнюк.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217