Ніякої загрози штучного скорочення викладачів вищих навчальних закладів немає. Про це заявив міністр освіти і науки Дмитро Табачник у ході круглого столу «Розвиток вищої школи в контексті інтеграції вищої освіти України в європейський і світовий освітній простір».

Як повідомляє прес-служба відомства, під час круглого столу обговорили низку актуальних питань, зокрема, щодо виконання пункту 39.2 Національного плану дій на 2013 рік стосовно впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Підготовка нормативно-правових актів щодо приведення у відповідність із європейськими стандартами норм навчального навантаження викладачів вузів закладів, збільшення показника кількості студентів на одного викладача до 18».

У зв'язку з цим Табачник зазначив: «Необхідно уважно прочитати пункт 39.2. «До» - це будь-яка цифра від 3 до 17, і це не означає, що всі повинні виходити на верхню межу. Давайте на це звертати увагу. Ми обговорювали це з головами обласних та районних комітетів нашої профспілки на Пленумі, де у складі центрального комітету понад 80 осіб. Наприклад, за розрахунками,у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка співвідношення викладач/студент за деякими філологічними спеціальностями сьогодні навантаження становить 1 до 54».

За словами міністра, викладача не цікавить співвідношення. Його цікавить навантаження, яке необхідно приводити до європейської практики, щоб було більше самостійної роботи і більше автономії університету.

«Ми будемо вносити зміни до 39 пункту. Він буде виписаний коректно», - повідомив міністр.

За результатами круглого столу від Кабінету Міністрів України буде внесено пропозицію з проханням відкоригувати пункт 39.2. Зокрема, відійти від конкретних цифр і врахувати дистанційну освіту.

Табачник також закликав ректорів вузів широко поінформувати профспілки та колективи вищих навчальних закладів, що ніякої загрози штучного скорочення викладачів немає.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

306