Представники російського газового монополіста «Газпром» не будуть брати участі у «круглому столі» у Брюсселі 3 травня з питань управління українською газотранспортною системою.

Про це сказав офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов.

«Вони ще б 5 травня його призначили! Звичайно, від «Газпрому» нікого не буде», - сказав Купріянов, повідомляє «УНІАН».

Він підкреслив, що формат такого заходу «нам не зовсім зрозумілий».

Відповідаючи на уточнююче запитання, чи означає це, що «Газпром» не зацікавлений в обговоренні питання управління українською ГТС у тристоронньому форматі, Купріянов зазначив: «Я сформулював відповідь досить акуратно. Висновки робіть самі».

Як повідомляв ForUm, 22 квітня на брифінгу у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості міністр Едуард Ставицький повідомив, що «Газпром» поки не підтвердив своєї участі у роботі круглого столу, присвяченого, зокрема, питанню управління українською газотранспортною системою, проведення якого заплановане 3 травня у Брюсселі.

«Направили запрошення керівнику «Газпрому» Олексію Міллеру. Підтвердження, хто буде від Росії, немає. Але сподіваюся на те, що наші російські колеги поставляться до цього питання належним чином і будуть представлені на цьому зібранні», - сказав Ставицький.

Міжнародний круглий стіл, присвячений обговоренню питання про створення консорціуму з управління газотранспортною системою України, а також інших питань газової сфери, планується провести 3 травня у Брюсселі. Головувати на «круглому столі» буде Ставицький і комісар Євросоюзу з питань енергетики Гюнтер Еттінгер.

За словами глави Міненерговугілля, на сьогоднішній день вже розіслані запрошення потенційним учасникам круглого столу, у тому числі «Газпрому», для того, щоб обговорити питання про модернізацію ГТС і впливу України на побудову східноєвропейського хаба на території нашої країни з безпосередньою участю наших комунікацій - ГТС і сховищ.

Газотранспортна система України є другою в Європі і однією із найбільших у світі. Загальна протяжність газопроводів (без урахування нових об'єктів), які експлуатує компанія, становить 37,1 тис. км, зокрема магістральних газопроводів - 22,2 тис. км і газопроводів-відводів - 14,9 тис. км. Кількість газорозподільних станцій (ГРС) становить 1449.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

290