Нові світові стандарти фінансового моніторингу посилять протидію фінансовим злочинам, включаючи відмивання грошей. Про це під час круглого столу заявила директор Департаменту фінансового моніторингу Нацбанку України Лада Смахтіна, передає кореспондент ForUm'у.

За її словами, впровадження нових стандартів FATF також вдосконалить взаємодію НБУ з банками. «Нова редакція стандартів затверджена у лютому 2012 р. і обов'язкова для всіх країн-членів, включаючи нашу. Вводяться вимоги щодо впровадження ефективних механізмів протидії фінансуванню тероризму і розповсюдженню зброї масового ураження, поліпшені методи оцінки ризиків при боротьбі з легалізацією злочинних доходів, при роботі банків з клієнтами. Один з позитивів - допустимість операцій за відкритими рахунками тільки після закінчення ідентифікації клієнта (юр- або фізособи). При цьому для компаній з біржовим лістингом ідентифікація буде спрощена», - сказала фінансист.

Крім того, додала вона, передбачено розвиток прозорості при кореспондованих перекладах, включення податкових злочинів у моніторинг відмивання злочинних доходів, посилення ролі фінансової розвідки. «Стандарти FATF рекомендують ризикоорієнтований підхід для банків, який вже впроваджений Україною. Раніше банки ставилися до цього недостатньо уважно, однак зараз почали розуміти, що фінансовий моніторинг може бути не тільки інструментом контролю - а й сприяти ефективності їх власного бізнесу, попереджати крадіжку коштів з рахунків. Якщо нові стандарти FATF будуть успішно імплементовані в нашій країні і потім освоєні банками, то це стане для них дієвим механізмом зростання доходу», - впевнена банкір.

У цьому ключі Нацбанк співпрацює з Держслужбою фінансового моніторингу (ДСФМ), продовжила вона, а також з СБУ, МВС та іншими органами. «І в останні роки багато зроблено, щоб це співробітництво стало справді плідним. Для його подальшого розвитку ми спільно з ГСФМ розсилаємо банкам необхідні роз'яснення, проекти нормативно-правових актів і взагалі максимально скоординували свою роботу, щоб банки чітко розуміли вимоги, висунуті до них. І щоб між НБУ і ДСФМ не було різночитань під час перевірок, проведених у банківських установах», - акцентувала фахівець.

Якщо ж говорити про пряме співробітництво з банками в питаннях фінмоніторингу, зазначила вона, то Нацбанк намагається максимально ретельного обговорювати регуляторні новації, що виносяться, з банківською громадськістю. «Так, вже стали традицією безкоштовні щоквартальні семінари для всіх бажаючих банків як у Києві, так і в регіонах. В останньому семінарі взяли участь близько 100 банків», - повідомила Смахтіна.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

276