Будівництво літаків своїми силами неможливе у жодній країні світу, включаючи Україну, оскільки організація авіаційного виробництва передбачає формування глибоких коопераційних зв'язків.

Про це заявив журналістам генеральний директор, генеральний конструктор державного підприємства «Антонов» Дмитро Ківа під час урочистої передачі першого серійного літака Ан-158 кубинській авіакомпанії Cubana de Aviacion.

«Будівництво літаків своїми силами - це міф. Ніхто у світі самостійно літаки не виробляє. У США близько 100 країн-кооперантів», - сказав Ківа.

Крім того, за його словами, власне зробити літак - це тільки половина справи, передає «УНІАН».

«Зробити ще, може, і можна. Але от продати... Ринок там, де можна виробляти. Ось у цьому проблема: всі хочуть купувати те, у чому можуть брати участь, що можуть ще й виробляти - збирати або робити агрегати», - зазначив Ківа.

Він звернув увагу, що в усьому світі існує система, коли навіть на законодавчому рівні прописується обов'язкова коопераційна участь країн у тому чи іншому виробництві. «Тут не питання, можемо ми чи не можемо - важливо те, що щоб продавати - нам треба чимось ділитися з тим, хто купує», - сказав Ківа.

Зазначимо, на минулому тижні прем'єр-міністр Микола Азаров заявив про те, що Україна готова розпочати власне виробництво літаків, зокрема, літака Ан-70, у разі якщо головний партнер проекту - Російська Федерація - припинить свою участь у ньому.

Як раніше повідомляв ForUm, посол РФ в Україні Михайло Зурабов заявив про те, що Росія не має наміру залишати проект і не виключено, що сторони повернуться до початкових домовленостей щодо спільного будівництва літака.

Нагадаємо, міністр оборони України Павло Лебедєв заявив, що Україна запропонувала РФ низку спільних проектів у сфері військово-технічного співробітництва, але вже два місяці не отримує відповідь від міноборони РФ.

12 квітня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна продовжить виробництво військово-транспортного літака Ан-70 і без участі Росії.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

292