Новий газопровід «Південний потік» буде побудований. Про це співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич заявив під час круглого столу Інституту Горшеніна на тему «Чи зможе Україна стати енергонезалежною державою», передає кореспондент ForUm'у.

За словами експерта, даний проект буде реалізований у т.ч. і тому, що у Росії є чітка лінія на будівництво обхідних трубопровідних маршрутів та створення деякої надлишкової потужності з транзиту.

Аналітик уточнив, що запуск «Південного потоку» щорічною пропускною потужністю 63 млрд м3 газу стане жорстким ударом по газотранспортній системі (ГТС) України і призведе до істотного скорочення транзиту - на 35-40 млрд м3. «Хоча ще пару років тому річний транзит становив близько 100 млрд м3. Спад газотранзиту на зазначену величину може знизити надходження від нього з торішніх $3 млрд приблизно до $1,5 млрд. Щоб уникнути цього, треба домагатися зменшення потужності нового газопроводу, у т.ч. через Євросоюз», - сказав фахівець.

Він зазначив, що у майбутньому можливий «нульовий» варіант транспортування російського газу, коли за рахунок обхідних маршрутів Москва повністю відмовиться від газотранзиту через вітчизняну ГТС. «Втім, до цього навряд чи дійде. Найбільш реалістичний сценарій скорочення транзиту - на 30-35% додатково до показників 2012 р.», - зазначив Марунич.

Як раніше повідомляв ForUm, президент Росії Володимир Путін доручив «Газпрому» повернутися до опрацювання проекту газопроводу «Ямал-Європа-2» для постачань до Польщі, Словаччини та Угорщини.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

206