Угода про розділ продукції (УРП) з корпорацією Chevron незабаром буде підписана. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm'у, директор компанії «СПК-Геосервіс» з наукових проектів Сергій Стовба заявив у ході експертної дискусії про наслідки видобутку нетрадиційного газу.

За словами експерта, ця УРП буде не менш екологічною, ніж з Shell - «як і в першому випадку, наріжним каменем поставлено природоохоронне законодавство України, але якщо наші ековимоги виявляться слабкішими, ніж у Chevron, то будуть застосовуватися її суворі корпоративні екологічні стандарти».

Фахівець підкреслив: побоювання щодо потрапляння реагентів гідророзриву пласта у водні горизонти необґрунтовані, тому що кожна свердловина має 3-4 захисних шари, особливо у верхній частині. «Тези про те, що розробка нетрадиційного газу неминуче забруднює природу, мені дивні як геологу. Це неправда. Те ж саме стосується казок про палаючу воду із крана і т.п. Так, такі явища у світі є, але нетрадиційний газ тут ні при чому», - сказав Стовба.

Що стосується попередньої оцінки вітчизняних запасів такого газу, зазначив він, то для цього українські родовища потрібно порівняти з іноземними, схожими за площею, умовами залягання тощо. «Тоді можна обґрунтовано спрогнозувати запаси і не робити нереалістичних оцінок. Тим більше, що та ж Юзівська площа дуже велика, і геологорозвідка на ній повністю не буде закінчена і через 5 років. Весь проект розрахований на 50 років, і, думаю, принаймні перші 30 із них будуть тривати розвідувальні роботи, у т.ч. для визначення подальшої рентабельності видобутку», - сказав експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

255