Польська влада не повинна полегшувати Російській Федерації тиск на Україну згодою на будівництво нового газопроводу через територію Польщі.

Про це в інтерв'ю Gazeta Wyborcza сказав президент Польщі Броніслав Коморовський, коментуючи пропозицію російської влади повернутися до проекту «Ямал-2».

«Ми точно знаємо, що концепція, про яку говорить президент Путін, стосується зовсім іншого проекту, ніж спочатку пропонований «Ямал-2». Він повинен проходити паралельно «Ямал-1» на захід Європи. Те, через що зараз стало галасливо, це «перемичка», яка повинна була повернути на південь з перспективою обійти Україну як транзитну державу», - сказав він.

Коморовський зазначив, що така концепція має не тільки економічні, але й політичні наслідки, нагадавши, що Польща вже давно намагається зменшити свою енергетичну залежність від Росії, повідомляє «УНІАН».

«Ми повинні також відкрито сказати, що не хочемо полегшувати Росії тиск на Україну. Особливо, коли йдуть переговори України з Євросоюзом у справі Угоди про асоціацію», - зазначив президент Польщі.

Разом з тим він сказав, що, можливо, полякам, українцям і росіянам варто пошукати у цій справі компромісне і взаємовигідне рішення.

«У кінцевому рахунку Євросоюз сьогодні віддає перевагу лібералізації енергетично-газового ринку», - сказав Коморовський.

Нагадаємо, 3 квітня президент Росії Володимир Путін доручив «Газпрому» опрацювати питання будівництва в обхід України газопроводу «Ямал-Європа-2» через Білорусь.

Через Ямальський газопровід, який проходить через територію Білорусі та Польщі до Німеччини, росіяни щорічно можуть постачати близько 33 млрд кубометрів газу.

5 квітня прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що польська влада не підтримає ідею будівництва ще одного газопроводу в обхід України, який міг би проходити через територію Польщі в рамках проекту «Ямал-Європа-2». За його словами, Польща не зацікавлена ​​у додаткових поставках газу з Росії, оскільки хоче зменшити свою енергетичну залежність від росіян.

6 квітня віце-прем'єр Польщі Януш Пехочинський, який обговорював цей проект з главою «Газпрому» Олексієм Міллером, заявив, що «Газпром» пояснив необхідність реалізації проекту «Ямал-Європа-2» проблемами з транзитом через Україну.
Також віце-прем'єр додав, що конкретні пропозиції «Газпрому» щодо реалізації проекту «Ямал-Європа-2» будуть підготовлені через 6 місяців, зазначивши, що тоді польський уряд з урахуванням власних інтересів, у тому числі питань енергетичної безпеки, дасть відповідь Росії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

763