Міністерство фінансів розробляє новий механізм надання державних гарантій за муніципальними облігаціями. Згідно з документом, копією якого володіє «Капітал», держгарантії передбачають часткове або повне погашення тіла боргу і відсотків, а також можливість отримання під муніципальні облігації рефінансування НБУ.

Надання держгарантій зробить муніципальні папери більш цікавим інструментом і дозволить містам активно залучати кошти для розвитку своєї інфраструктури. Однак це зовсім не означає, що механізм їх випуску стане простішим. Місцева влада, як і раніше, повинна буде погоджувати емісії з Мінфіном.

До того ж, на думку генерального директора рейтингового агентства «Кредит-рейтинг» Андрія Шевченка, в разі надання держгарантій буде передбачена прив'язка до конкретних проектів. Наявність держгарантій допоможе місцевій владі уникнути нинішніх складнощів з обслуговуванням боргів і направити залучені кошти на рефінансування раніше випущених облігацій. При цьому вартість таких запозичень для міськрад буде максимально наближена до вартості запозичень уряду і буде лише на 1,5-2% вище, ніж прибутковість по облігаціях внутрішньої державної позики на відповідний термін. Тоді як зараз прибутковість за такими паперами варіюється у межах від 15 до 20%, що є непідйомним для бюджетів українських міст.

У минулому році Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку зареєструвала лише чотири випуски - Києва, Запоріжжя, Кременчука і Дніпропетровська. Однак розміщення були неринковими. За словами фахівця відділу продажів боргових цінних паперів ІК Dragon Capital Сергія Фурси, на ринку сьогодні представлені тільки облігації Криму з погашенням у 2014 році, які можна придбати з прибутковістю 16%. «Попит на них помірний. Більшість інвесторів все ще вкрай обережно ставляться до гривневих інструментів, віддаючи перевагу коротким інструментам, з погашенням протягом 6-9 місяців», - говорить експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

239