Прем'єр-міністр України Микола Азаров вважає, що «Газпрому» необхідно визначитися, що йому вигідніше: залишати високу ціну на газ для України і змушувати тим самим Київ скорочувати закупівлі газу, чи знизити ціну, щоб уникнути скорочення обсягів закупівлі.

Про це прем'єр заявив в ефірі телеканалу «Мир» у неділю.

«Зараз ціна газу, який ми купуємо у Росії, становить 530 дол за тисячу кубометрів. Таких цін на ринку немає. Більше того, це змусило нас значно скоротити споживання газу. А чи вигідно це «Газпрому»? Адже ми будемо і надалі скорочувати споживання цього газу. Тобто, по суті справи, «Газпром» втрачає найбільшого покупця своєї продукції. Тут треба зважити. У вас є можливість: або більше продати товару, але за дешевою ціною, або менше, але за дорогою. Що для вас більш вигідно - порахуйте самі», - заявив Азаров.

При цьому він не назвав конкретної ціни газу, яку Україна вважає справедливою.

«Припустімо, «Газпром» продає газ на кордоні Польщі. Відкинемо витрати, які несе той же самий Газпром при прокачуванні газу через територію України, і отримаємо справедливу ціну на газ», - сказав прем'єр-міністр України.

Як раніше повідомляв ForUm, ВАТ «Газпром» заявляє про відсутність яких-небудь підстав для зниження для НАК «Нафтогаз України» закупівель природного газу в 2012-му і 2013 роках в обсягах менших, ніж це передбачено газовими контрактами 2009 року, у зв'язку з чим «Нафтогазу» в січні був виставлений рахунок на $7,09 млрд за недобір 16,7 млрд куб. м.

«У зв'язку з відсутністю підписаної додаткової угоди щодо обсягу поставок в 2012 році ми постачали газ в 2012 році у відповідності з основними умовами контракту на поставку, який передбачав поставку 52,0 млрд куб м «Нафтогазу» в 2012 році», - йдеться в проспекті емісії єврооблігацій «Газпрому»

Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна вважає спірним виставлений «Газпромом» рахунок за газ на 7 мільярдів доларів і готова вести переговори.

26 січня «Нафтогаз України» підтвердив, що «Газпром» виставив рахунок на 7 млрд доларів за газ, який Україна не купувала в 2012 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

303