У Києві в результаті планового прочищення 350-метрової ділянки підводного колектору по вулиці Борисоглібській у Подільському районі міста аварійною бригадою другого району експлуатації каналізаційних мереж було вивезено близько 2 тонн жиру, повідомили у прес-службі ПАТ АК «Київводоканал».

Прочищення, для проведення якого було перекрито рух автотранспорту, проходило вночі - з 23:00 до 05:00.

Фахівці пояснюють, що прочистка підводних колекторів по вулицях Ігоревській, Андріївськійї та Борисоглібській є періодичним і необхідним заходом для підтримки нормального функціонування не тільки названих мереж, але й основної каналізаційної артерії Подолу - Набережно-Хрещатицького колектора.

Зажирення системи водовідведення в цьому районі відбувається в постійному режимі, адже переважна більшість розташованих тут закладів громадського харчування не мають жировловлювачів - локальних очисних споруд, які відділяють з води фракції жиру, роблячи неможливим його проникнення у централізовану каналізаційну мережу.

Накопичення жиру у камерах і на стінках колекторів вкрай негативно позначається на функціонуванні системи водовідведення, створюючи жирові пробки, які перешкоджають просуванню стічних вод по мережі, що призводить до аварійних ситуацій та збоїв у роботі каналізації, йдеться в повідомленні.

Під час проведення робіт кожна із камер колектора крок за кроком була прочищена як за допомогою гідромашини, так і вручну, для чого працівнику у захисному гумовому костюмі доводиться спускатися у тісний темний колодязь.

«Ледь не на дотик, за допомогою одного лише променя світлодіодного ліхтаря, слюсар збирає фракції жиру, перемішані зі стоковим брудом, і передає відро наверх, де його вміст скидається в здоровенні поліетиленові мішки», - зазначають у водоканалі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

110