Українські підприємства повинні бути готовими до конкуренції на глобальному рівні, а для цього в країні потрібно створити рівні умови для розвитку бізнесу. Про це президент Київської школи економіки Павло Шеремета заявив на публічних дебатах про роль середнього класу у розвитку національної економіки, організованих Фондом «Ефективне управління» у столичному Будинку вчителя.

«Економічне зростання сьогодні йде не за рахунок великих підприємств, а за рахунок малого і середнього бізнесу. А для цього потрібні передумови для легкості ведення бізнесу. І якщо ми в рейтингу сприятливості ділового середовища Doing Business стрибнули з 152-го місця на 137-е і лише плануємо потрапити до першої сотні - це нас ніяк не рятує. Україна повинна прагнути бути ближче до Грузії чи Малайзії, ближче до першої десятки», - вважає Павло Шеремета.

За його словами, малому і середньому бізнесу потрібно створити конкурентні умови для розвитку - це перше завдання для нинішньої влади.

«Імпульс повинен виходити від держави. Великий бізнес може виступити фінансовим донором: при рівних, конкурентних умовах віддавати перевагу продукту національного виробництва. Як це робиться, наприклад, у рамках програми «Формула розвитку» компанії СКМ. Це правильна ініціатива, яку треба підтримувати на системному рівні. Адже головна риса середнього класу - це відповідальність: за себе, за родину, за місто, за країну», - нагадав президент Київської школи економіки.

Він також зазначив, що для успішного розвитку національного бізнесу потрібно поміняти світовідчуття.

«Сьогодні в Україні стало більше апатії. Звучить багато звинувачень на адресу уряду, держави, Євросоюзу, Митного союзу та інших. А країні сьогодні потрібен настрій переможця, тигровий драйв. Тоді і економічне зростання буде абсолютним», - резюмував експерт.

Нагадаємо, згідно з дослідженнями компанії GfK, проведеного навесні 2012-го, частка середнього класу у структурі українського суспільства становить 23,6%. Дослідники відносять до середнього класу українців з доходами не нижче 16 тис. гривень на місяць, з вищою освітою, які працюють за наймом або володіють власним бізнесом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

192