Влада Саудівської Аравії вперше застосувала новий для цієї країни спосіб страти, розстрілявши сімох людей, засуджених за серію збройних пограбувань. Як повідомляє Agence France-Presse, страта з використанням розстрільної команди відбулася на одній з площ міста Абха при великому скупченні народу.

У минулому саудівська влада для виконання вищої міри покарання вдавалася до послуг озброєного мечем ката, однак через дефіцит відповідних кадрів лише нещодавно зважилися на розстріл.

Публічне обезголовлення в Саудівській Аравії здавна було єдиним способом страти, оскільки саме такий метод боротьби з грабежами прописаний у законах шаріату, на яких базується юридична система королівства.

В офіційному повідомленні з приводу страти сказано, що інші учасники банди, які не брали безпосередньої участі у злочинах, пов'язаних з насильством, отримали тюремні терміни і десятки ударів палицями, пише «Lenta.ru».

Міжнародні правозахисні організації протестували проти приведення у виконання смертного вироку. На їхню думку, суд виносив свій вердикт, ґрунтуючись на показаннях, вибитих під тортурами. Однак влада Саудівської Аравії оголосила, що подібні претензії не мають під собою підстав, оскільки тортури в місцевих тюрмах не застосовуються.

Злочини, за які були засуджені страчені, були скоєні у 2005 році. Смертний вирок сімом учасникам банди був винесений у 2009 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

413