Факти надання неякісної освіти є як у державних, так і в приватних вузах. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, під час прес-конференції заявив голова Державної інспекції навчальних закладів України Михайло Гончаренко.

«Я не погоджуся з тими критиками, які говорять про неякісну приватну вищу освіту. Є приклади надання неякісної освіти і державних вузах », - сказав він.

Зокрема він вказав низку виявлених порушень. Так, у листопаді минулого року перевірка показала, що в Києво-Могилянській академії були виявлені порушення при оформленні викладацького складу, не повністю сформовані в установленому порядку кафедри, невчасне підвищення кваліфікації викладачів, відсутність журналів обліку студентів та інше.

У Державному університеті інформаційно-комунікаційних технологій виявлено проведення занять некомпетентними викладачами. Наприклад, фахівець, який кваліфікується на фізиці твердого тіла, вів заняття на теми гендерних досліджень. Крім того, в даному вузі були проблеми з наявністю літератури з деяних дисциплін.

Також Гончаренко прокоментував причини закриття Луцького гуманітарного університету. За його словами, у ВНЗ не було необхідного матеріально-технічного забезпечення, а також недостатня кількість студентів, що суперечить законодавству України.

Порушення зафіксовані і в загальноосвітніх закладах. Для прикладу чиновник навів одну з кримських шкіл.

Так, без згоди місцевого органу освіти на навчання було зараховано 85 іноземців.

Крім того, у восьми (іракці і сирійці) з них були відсутні документи, що дозволяють перебування їх на території України. Також у школі виявлено порушення за фактом виправлення оцінок у книзі обліку і в атестатах про повну загальну середню освіту.

Як раніше повідомляв ForUm, до травня повинні закінчитися громадські обговорення нових критеріїв оцінювання діяльності українських навчальних закладів.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

414