Протягом двох минулих років в Україні за сприяння держави збудовано 104 овочесховища загальною ємністю 492 тис тонн. Про це під час відвідування найбільшого овочесховища Європи у Мартусівці повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Держава активно підтримує будівництво сучасних і високотехнологічних овочесховищ. Якщо в 2010 році в наявності були сховища загальною ємністю 766 тис тонн, то в 2011-2012 роках побудовано 104 овочесховища загальною потужністю зберігання 492 тис тонн. А згідно з Державною програмою активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки, планується побудувати ще 16 потужних холодильників ємністю 140 тисяч тонн для зберігання плодово-ягідної продукції та винограду», - зазначив Присяжнюк.

Також міністр підкреслив, що сільгоспвиробники, які займаються овочівництвом, розуміють переваги зберігання врожаю у високотехнологічних овочесховищах. Так, в останні роки зростають обсяги закладення овочів у сховища.

«У 2012 році в овочесховища вже було закладено картоплі на 24%, тобто 1,5 мільйона тонн, більше. Закладення овочів зросло на 3%, або 721 тис тонн, фруктів - на 18%, тобто на 268 тисяч тонн», - повідомив Присяжнюк.

Глава відомства також додав, що Міністерство розробляє механізми для стимулювання будівництва кооперативних сховищ. Завдяки цьому дрібні та середні сільгоспвиробники завжди матимуть, де зберігати врожаї, а значить, вигідно реалізовувати свою продукцію протягом усього року.

За словами міністра, значні обсяги врожаю і нетривалі терміни зберігання плодово-овочевої продукції змушують виробників шукати нові способи її зберігання. Тому, щоб зберегти такі рекордні врожаї овочів, держава підтримує розвиток сучасних і високотехнологічних овочесховищ.

«Держава активно підтримує ініціативи з будівництва овочесховищ, зокрема, шляхом компенсації відсоткових ставок за залученими у банках кредитами і позиками для покриття витрат, пов'язаних з будівництвом сховищ для овочів», - зазначив Присяжнюк.

Для того, щоб дрібним і середнім сільгоспвиробникам завжди було де зберігати врожай і вигідно реалізовувати свою продукцію протягом усього року, Міністерство розробляє механізми, які будуть стимулювати будівництво кооперативних сховищ.

Як раніше повідомляв ForUm, протягом найближчих семи років Мінагрополітики планує збільшити виробництво овочів до 10 мільйонів тонн щорічно.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

501