Держлікслужба України відтепер почала видачу ліцензій на провадження господарської діяльності з імпорту лікарських засобів, повідомили в прес-службі Державної служби України з лікарських засобів.

Згідно із законодавством ЄС, саме імпортер-резидент повинен відповідати за те, що закордонні ліки виробляються в умовах GMP (а це передбачає жорсткі правила виробництва і контролю якості лікарських засобів). Саме імпортер повинен нести відповідальність за належну організацію відкликання неякісного препарату з ринку і його знищення.

Завдяки впровадженню процедури ліцензування імпорту питання гарантій якості препарату будуть вирішуватися безпосередньо на території України, де і знаходиться уповноважена особа.

Нагадаємо, за даними експертів, близько 20% ліків, які імпортують в Україну, можуть бути неефективними. Разом з цим на вітчизняному ринку практично відсутні підробки ліків українського виробництва.

«Підробок українських ліків дуже мало, вони майже відсутні. Це обумовлено тим, що зараз діють дуже суворі правила, які визначають, у кого аптеки зобов'язані закуповувати ліки, які документи вони повинні перевіряти у постачальників.

Крім того, якість та умови зберігання медпрепаратів постійно перевіряє Державна служба України з лікарських засобів.

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Микола Азаров під час наради з питання впровадження закону про ліцензування імпорту лікарських засобів доручив розробити всі необхідні підзаконні акти, які містили б чітко визначені умови і правила нової процедури ліцензування імпорту ліків.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

405