Після модернізації газотранспортної системи Україна може запропонувати свої підземні сховища газу як основу для нового біржового ринку. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив під час прес-конференції Президент України Віктор Янукович.

Глава держави зазначив, що сьогодні вирішується питання, як саме будуть працювати газові сховища. Можливо, буде використаний метод газової біржі.

«Це своєрідний спотовий ринок на Сході Європи. У цих сховищах зможуть купувати газ не тільки держави або великі підприємства, які будуть мати довгострокові контракти з постачальниками газу, але й маленькі підприємства, невеликі.

Їм сьогодні газ потрібен, а завтра - ні. Або ж у них часто можуть змінюватися умови споживання газу», - повідомив Президент.

Янукович підкреслив, що лібералізація газового ринку назріла давно, і сьогодні в Україні розглядається питання його демонополізації.

«Держава повинна дбати про населення і поставляти йому газ, про теплокомуненерго... А великі промислові підприємства нехай купують газ там, де зможуть. І для цього нам потрібно диверсифікувати ринки. Ми працюємо над цим вже багато років», - резюмував Президент.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

242