Власником української газотранспортної системи залишиться Україна. Про це, як передає кореспондент ForUm’у, заявив під час підсумкової прес-конференції Президент України Віктор Янукович, відповідаючи на запитання про створення газового консорціуму.

Він також пояснив роль Росії у газовому консорціумі. Зокрема, РФ повинна гарантувати обсяги прокачування газу через українську ГТС.

«Ми просимо Росію гарантувати обсяги прокачування газу... Росія готова разом з Україною щорічно вкладати кошти в модернізацію української газотранспортної системи. Хоче Росія стати власником ГТС? Можливо, хоче, але... наша пропозиція... «Труба» залишається в нашій власності, ніхто її не передає», - підкреслив Глава держави.

Він також пояснив, як може у майбутньому працювати новостворений інститут.

«Умовно - майбутнє підприємство бере в оренду цю «трубу», забезпечуючи обсяги прокачування газу і її модернізацію. І що дуже важливо, щоб це підприємство не було монополістом, а Україна мала, як мінімум, вільний доступ до управління системою», - сказав він.

Крім того, за словами Януковича, Україна зацікавлена ​​в європейських партнерах.

«Настане час, коли ми підійдемо до вирішення цього питання впритул. Я переконаний, що якщо євроструктури, як наші партнери, яким ми постачаємо газ, матимуть бажання взяти участь у модернізації, ми із задоволенням розглянемо їхню пропозицію. Із задоволенням. Ніяких проблем тут не буде.

«Ми хочемо знайти таку модель співпраці, яка буде комфортною для всіх. Щоб Європа була впевнена, що ГТС ніколи не зупиниться. Ніхто її не буде перекривати, що в Європу буде прокачуватися газ у необхідних обсягах. Що сховища, які є на заході (України. - Ред.), послужать взимку для підживлення газової системи», - сказав він.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

304