Україна змушена скорочувати обсяги закупівель російського газу у зв'язку з його дорожнечею. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, Президент України Віктор Янукович заявив на підсумковій прес-конференції в Українському домі.

За словами Глави держави, газові контракти з РФ для України - «просто петля на шиї».

«Як ми можемо захистити країну від цієї позамежної ціни?! У нас є тільки один спосіб - скорочувати обсяги прокачування, споживання газу, і ми йдемо цим шляхом. Ми з 42 млрд кубометрів газу, які ми отримували у 2010 році, в 2012 році скоротили закупівлі до 34 млрд. І ми практично прибрали газ з енергетики, багато в чому прибрали газ з металургії, тому що він приносить збитки нашим підприємствам. Так, ми поклали ці збитки на НАК «Нафтогаз України», - сказав він.

Президент також обурився тим, що через контракти, підписані у 2009 році, у РФ є можливість накласти на Україну серйозні штрафні санкції за недобір газу. «Скажіть, в якій країні світу пред'являються штрафні санкції у 300% за недобір газу?», - запитав він.

Крім того, Глава держави зазначив, що якщо не вдасться змінити умови контракту з РФ, то до 2019 року Україна щороку терпітиме збитки у розмірі 6 млрд доларів. «Три роки переговорів з Росією поки не привели до результатів. Нам дуже важко звинувачувати Росію в чомусь, а яка її вина? Вони відстоювали свої національні інтереси. Україна підписала контракт, а вони його реалізовують. Це їхнє право - міняти чи не міняти (умови контракту. - Ред.). Ми ж сьогодні повинні шукати можливості, щоб це питання вирішити. Ми не хочемо в цьому питанні торгувати нашим суверенітетом, і не будемо цього робити. Але зрозуміло, що ми повинні десь у чомусь поступитися. Знайти таку ціну, яку прийме Росія, щоб поміняти контракт, тому що він для нас убивчий», - підсумував він.

Як раніше повідомляв ForUm, президенти України і Росії Віктор Янукович і Володимир Путін на майбутніх 4 березня переговорах у Москві обговорять енергетичну співпрацю двох країн, у тому числі ситуацію, пов'язану з газотранспортною системою України

Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна не буде виплачувати РФ штраф за недобір газу.

ВАТ «Газпром» заявляє про відсутність яких-небудь підстав для зниження для НАК «Нафтогаз України» закупівель природного газу у 2012 і 2013 роках в обсягах менших, ніж це передбачено газовими контрактами 2009 року, в зв'язку з чим «Нафтогазу» у січні був виставлений рахунок на $7,09 млрд за недобір 16,7 млрд куб. м.

26 січня «Нафтогаз України» підтвердив, що «Газпром» виставив рахунок на 7 млрд доларів за газ, який Україна не купувала у 2012 році.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

258