Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал вважає неконституційними низку положень закону «Про всеукраїнський референдум». Про це він сказав в інтерв'ю виданню «Юридичний вісник України».

«У мене особисто як у людини, яка тривалий час займалася теорією і практикою конституційного права, є багато до нього зауважень. Адже у цьому законі містяться окремі положення, які не можна назвати конституційними», - сказав Шаповал.

Голова ЦВК зазначив, що це, насамперед, норми, які дають можливість ухвалення з допомогою референдуму нової Конституції.

Крім того, здивування у нього викликає затверджений цим законом спосіб формування комісій щодо проведення референдуму, передає «УНІАН».

«Якщо уважно прочитати ці норми, то стає зрозумілим, що відповідні комісії формуються виключно місцевими органами влади... У нас же, ми розуміємо, референдум організовує так звана центральна влада з усіма витікаючими наслідками», - зазначив Шаповал.

Він також звернув увагу на неадекватність уживаної у законі термінології.

«Недоліком закону вважаю також те, що йому притаманна неадекватність використовуваної термінології. Наприклад, референдуму про зміну території України чомусь присвоєно назву ратифікаційного референдуму. Абсолютно не зрозуміло, чому так, адже ратифікація - це процедура, яка не має ніякого відношення до всеукраїнського референдуму», - вважає голова ЦВК.

На думку Шаповала, прийняття такого непрофесійного закону стало можливим через низький рівень знань законодавства та професійної майстерності ініціаторів і розробників цього законопроекту.

Як раніше повідомляв ForUm, для практичної реалізації Закону України «Про всеукраїнський референдум» Кабінет Міністрів пропонує внести зміни до низки чинних законодавчих актів.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон про всеукраїнський референдумі 6 листопада 2012 року. Закон встановлює, що всеукраїнський референдум може проводитися на предмет схвалення нової редакції Конституції, внесення до неї змін, скасування або визнання нечинним закону про внесення змін до Конституції.

Також референдум може проводитися щодо питання зміни території України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

230