Високопоставлений представник Римсько-католицької церкви у Великобританії кардинал Кіт О'Брін залишає посаду архієпископа Сент-Ендрюського і Единбурзького і не візьме участь у конклаві з обрання нового Папи Римського через звинувачення в непристойній поведінці, йдеться в поширеній у понеділок заяві кардинала.

Звинувачення висунули троє діючих і один колишній священик; передбачувані випадки неприпустимої поведінки і домагань відносяться до 1980-х років. Заяви священнослужителів з'явилися в британських газетах за кілька тижнів до 75-річчя кардинала, який мав намір взяти участь у конклаві і після цього піти на пенсію. При цьому О'Брін не раз заявляв, що дуже серйозно ставиться до своєї ролі в обранні нового понтифіка, передає РІА «Новини».

«Святий отець вирішив, що моя відставка набирає чинності з сьогоднішнього дня», - йдеться в заяві О'Бріна на його офіційному сайті.

Радіо Ватикану підтвердило, що понтифік прийняв відставку. Єдиний британський кардинал заявив також, що не хоче привертати до себе увагу ЗМІ, яка має бути зосереджена на виборному процесі.

Обвинувачення і відхід зі свого поста О'Бріна може призвести до кризи в церкві Шотландії, оскільки один з її верховних керівників виявляється замішаним у сексуальному скандалі. У той же час Британія на прийдешньому конклаві залишається без представника.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

184