Директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк прогнозує, що через три роки порт «Південний» має всі шасни стати провідним глибоководним портом північно-східної частини Чорного моря.

«Зараз є всі передумови для «Південного» стати провідним глибоководним портом північно-східної частини Чорного моря. На сьогодні це якраз один із найцікавіших об'єктів для розвитку української портової системи, і його перспективи будуть прямо залежати від реалізації інвестиційних проектів іу порту. Є кілька складових: перша - це днопоглиблення, яке зараз здійснюється за кошти порту, тобто облаштування та розвиток акваторії, яка дозволить істотно спростити доступ, в першу чергу, великих суден типу КейпСайз, орієнтованих на насипні вантажі.

Друга складова - це будівництво приватних терміналів за кошти інвесторів. У цьому сенсі цікавим є будівництво терміналу компанії «Портінвест» з перевалки насипних вантажів потужністю 18 млн тонн. На цей обсяг зростуть потужності порту з перспективних вантажопотоків - вугілля і руди», - зазначив експерт.

У той же час, на його думку, за умови розвитку зернових терміналів порт може збільшити свою потужність і вантажообіг мінімум на 20 млн на рік, передають «Українські новини».

«Крім того, у «Південного» є перспективи розвитку зернових терміналів, які зараз надзвичайно цікаві для інвесторів. «Південний» завдяки своїй локації, інфраструктурі, в першу чергу залізничної, в разі реалізації згаданих напрямів можна може подвоїти існуючу потужність і вантажообіг мінімум на 20 млн тонн на рік. Якщо ці вектори будуть рухатися поетапно, то ми дійсно отримаємо один із найбільш потужних і перспективних портів в Азово-Чорноморському басейні», - упевнений Вовк.

Разом з тим він переконаний, що модернізація порту «Південний» стане геополітичною перемогою України над Росією.

«Чому 2016-17 рік? Тому що якраз у цей час росіяни активно говорять про те, що вони будуватимуть альтернативний порт «Тамань», на який вони хочуть переключити значну частину свого вантажопотоку. Багато чого буде залежати від того, хто перший запустить цей проект у Чорноморському регіоні. Якщо це зробить Україна, то у росіян не буде ніякої економічної вигоди та економічної доцільності для будівництва власних терміналів у порту «Тамань», який їм обійдеться у дуже великі кошти, близько п'яти млрд євро», - додав експерт.

Вовк підкреслює, що територія для розширення у «Південного» є, адже він розташований, на відміну від інших портів, за містом.

Нагадаємо, раніше віце-прем'єр Олександр Вілкул заявив, що після модернізації, до 2016 року, морський торговельний порт «Південний» стане найбільшим серед глибоководних портів північно-східної частини Чорного моря. За його словами, модернізація порту, запланована на 2012-2015 роки, є одним із ключових заходів плану загальнодержавної програми.

Перший етап модернізації передбачає будівництво першого і другого колін і нової частини третього коліна морського підхідного каналу, його загальна довжина складе 10,3 км. Після модернізації гавань зможе приймати судна дедвейтом понад 200 тис. тонн, а перевалка досягне 90 млн тонн вантажів на рік.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

198