У державному бюджеті України на 2013 рік передбачено 166,8 мільйона гривень для фінансування програм технічного забезпечення АПК. Однак для того, щоб зробити вітчизняну сільгосптехніку більш доступною для аграріїв, Мінагрополітики внесло пропозицію у 2013 році збільшити фінансування заходів державної підтримки на умовах фінансового лізингу на 830 мільйонів гривень. А у 2014 році сума повинна збільшитися на 1,3 мільярда гривень, повідомляє прес-служба відомства.

Крім державної підтримки, виробництво сільгосптехніки вимагає вирішення питання її доступності для вітчизняних аграріїв. Адже тільки завдяки ініційованим державою заходам сільгоспвиробник отримає реальну можливість придбати необхідний комбайн або трактор. На сьогодні як основний інструмент стимулювання технічного переоснащення агропромислового комплексу України розглядається механізм фінансового лізингу. Однак у державному бюджеті на 2013 рік передбачено лише 166,8 мільйона гривень, які будуть спрямовані на стимулювання придбання пріоритетних видів техніки.

«З метою поліпшення розвитку галузі Міністерство внесло пропозиції до проекту Державної програми активізації економіки на 2013-2014 роки. Зокрема, у 2013 році пропонується збільшити обсяги фінансування заходів державної підтримки на умовах фінансового лізингу на 830 мільйонів гривень, а у 2014 році - на 1,3 мільярда гривень. Прийняття Програми ми очікуємо найближчим часом», - зазначив директор Департаменту інженерно-технічного забезпечення та сільськогосподарського машинобудування Олександр Григорович.

Він також додав, що зараз Мінагрополітики працює над вирішенням завдання щодо створення виробництв сучасної сільгосптехніки вітчизняними підприємствами із залученням інвестицій. Тому у Програму внесені пропозиції щодо забезпечення у 2013 році державних гарантій на суму 1,5 мільярда гривень, а в 2014 році - на 3,5 мільярда гривень.

Зараз Мінагрополітики і вітчизняні виробники сільгосптехніки продовжують вести діалог з провідними європейськими компаніями-виробниками щодо реалізації спільних інвестиційних проектів у цій області. Так, для прискорення залучення німецьких інвестицій і технологій у вітчизняне сільгоспмашинобудування 12 лютого був підписаний Меморандум про співробітництво між галузевими асоціаціями України та Німеччини.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

182