Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера не бачить легітимного законодавчого механізму для призначення повторних виборів в одномандатних округах №11 і №71, де були обрані народними депутатами Павло Балога та Олександр Домбровський.

«Виходячи з чинного закону про вибори народних депутатів, я цього механізму не бачу, просто так виконати судове рішення... Якщо мені зараз дорікатимуть, що я говорю про невиконання рішення, прийнятого ім'ям народу України, і що воно є обов'язковим для виконання на всій території України - фраза звучить красиво. Але якщо стати на цю позицію, і суди почнуть завтра приймати рішення про застосування якихось тілесних покарань або про страту тієї чи іншої людини, то, вибачте, ми дуже далеко зайдемо», - сказав Магера.

Він зауважив, що потрібно розуміти, де межа, і діяти в рамках Конституції і законів України, повідомляє «УНІАН».

Магера назвав саме рішення про позбавлення депутатських мандатів Балоги і Домбровського неконституційним. Він розповів, що дивився резолютивну частину рішення ВАСУ, і там написано, що ЦВК повинна призначити позачергові вибори на підставі закону про вибори народних депутатів. При цьому він підкреслив, що, за законом про вибори народних депутатів, повторні вибори призначаються ЦВК у разі визнання виборів такими, або у випадку, якщо депутат відмовився приносити присягу, і таким чином не отримав повноважень.

Він зазначив, що відповідно до Конституції, після того як народний депутат отримав повноваження, рішення про позбавлення мандата може ухвалити лише Верховна Рада, і то - на підставі Конституції, яка визначає лише 5 підстав для прийняття подібного рішення, серед них: смерть народного депутата, втрата громадянства, набрання чинності обвинувальним вироком щодо народного депутата.

Нагадаємо, 8 лютого Вищий адміністративний суд України позбавив депутатських мандатів Балогу і Домбровського.

Приводом для такого рішення ВАСУ став позов депутата Верховної Ради VI скликання Юрія Кармазіна, який заявив про фальсифікації виборів в округах №11 (Вінницька область) і №71 (Закарпатська область).

Вищий адміністративний суд своїм рішенням зобов'язав ЦВК провести повторні вибори в цих округах.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

281