Експерти вітають ініціативу уряду направити із Державного бюджету 8,14 млрд гривень на реалізацію будівельних програм.

«Фактично з 2001 року левову частку грошей забудовники отримували від покупців квартир. Тепер платоспроможність населення дуже низька, і фінансування за рахунок приватного інвестора себе пережило. У таких умовах нам доводиться розраховувати на державні програми, зокрема, з реконструкції хрущовок і отриманню доступного житла», - говорить віце-президент Конфедерації будівельників України Петро Шилюк.

Експерт вітає ініціативу Міністерства економічного розвитку і торгівлі збільшити розмір відрахувань на реалізацію будівельних програм. «Державна підтримка, яка буде надана забудовникам для добудови незавершених об'єктів, сприятиме подоланню наслідків фінансово-економічної кризи у будівництві», - додав фахівець.

Погоджується з ним голова ВГО «Ріелторська палата України» Олександр Бондаренко, прогнозуючи, що кошти, швидше за все, будуть направлені на допомогу окремо взятим будівельним компаніям для завершення конкретних об'єктів.

«У порівнянні з минулими роками це відчутна допомога будівельному сектору. Звичайно, хотілося б, щоб було і 30 і 40 мільярдів, але в сьогоднішніх умовах і це непогано. Думаю, що ці кошти будуть спрямовані на допомогу окремо взятим компаніям, які щось будують чи не добудували. Якщо ж розмазати по всій країні, то ефект буде менш відчутним», - вважає фахівець з нерухомості.

Бондаренко зазначає, що підтримка будівельної галузі державою автоматично допомагає виходити з кризи іншим галузям економіки. «Це правильна ініціатива Мінекономіки, адже вона повинна піклуватися про витягування економіки з кризи. А будівельна галузь - це певний локомотив економіки, оскільки те, що вкладається у будівництво автоматом, як мультиплікатор, тягне за собою ефект поліпшення на інших ринках. Ви вклали в будівництво - люди купили квартиру, а потім вони йдуть купувати паркет, меблі, побутову техніку і т. д. А це потрібно виробити, тобто стимулюються інші галузі», - заявив він.

На цьому тлі фахівець зазначає, що в 2013 році варто очікувати деякого зниження цін на житло. «Не варто говорити, що зараз будівельна галузь переживає дуже складні часи. Це не 2009 рік, і це навіть не минулий. Зараз ситуація дещо покращилася. Якщо будівельна компанія викликає довіру у потенційного покупця, то за реальними ринковими цінами все, що будується, зараз продається. Черги немає, але на рівні 3-4-5-го поверху, якщо це 9-поверхівка, люди вже більш-менш активно цікавляться об'єктами. Звичайно, не всі відразу виплачується, по 30-40%, завдяки розстрочці, але справа йде. В цілому ж свого дна ціни на житло ще не досягли, тому прогнозую деяке падіння цін на вторинне житло на 10-15%, ринок ще повинен скинути доларів 300 на квадратний метр, щоб бути привабливим для покупця», - резюмує Бондаренко.

Нагадаємо, раніше Мінекономрозвитку запропонувало в 2013 році направити із держбюджету 8,14 млрд грн на реалізацію будівельних програм.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

279