Директор Гідрометцентру України Микола Кульбіда підтвердив прогноз, згідно з яким врожайність озимих зернових цього року може бути на 20-30% вища, ніж у попередньому. Про це, як передає кореспондент ForUm’y, він заявив у ході прес-конференції.

«Ризики для озимих культур не зросли. Як ви знаєте, в першу чергу їм загрожує крижана кірка на полях, але вона утворилася лише на території 4 областей з площею поширення від 20% до 60% », - повідомив Кульбіда.

Серед позитивних факторів директор Гідрометцентру назвав те, що у центральних, східних і південних областях, за винятком Криму, за останні кілька днів повністю відновився сніговий покрив.

«Загальний стан озимих можна оцінювати як гарний і задовільний. Ми пройшли більшу частину зимового періоду, але грунт у цей час промерз слабо, а волога від рясних опадів потрапляє у землю і живить озимі. Таким чином, ми дотримуємося прогнозу, що за таких умов урожайність озимих культур у нинішньому році може бути на 20-30% вище, ніж у попередньому», - зазначив Кульбіда.

Раніше начальник агрометеорологічного відділу Українського Гідрометцентру Тетяна Адаменко заявила, що очікуване в Україні суттєве зниження температури не несе загрози озимим, які в даний час приблизно на 90% площ перебувають у доброму та задовільному стані.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

194